"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 17 ianuarie 2011

UN CALCUL SIMPLU – UN REZULTAT IMPRESIONANT!

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Momentul publicării nu coincide cu momentul redactării, dar asta nu face mai puţin interesant calculul de mai jos trimis la CNN de către un telespectator din Spania:
"Planul de salvare a băncilor cu banii contribuabililor, care încă se discută în congresul SUA, va costa impresionanta sumă de 700 miliarde de dolari, plus cei 500 miliarde care deja s-au dat băncilor, plus miliardele date băncilor europene de către guvernele acelor ţări.
Dar, să încercăm să dimensionăm numai puţin cifrele intrate în joc. Telespectatorul face următorul calcul:
Planeta are 6,7 miliarde de locuitori; dacă s-ar diviza cei 700 miliarde de dolari între cele 6,7 miliarde de locuitori, ar reveni fiecărui locuitor al Terrei o sumă de 104 milioane de dolari!
Cu asta, nu numai că s-ar termina cu sărăcia în lume ci, automat s-ar transforma în milionari toţi locuitorii Planetei!
Concluzia telespectatorului:
‘Se pare că realmente avem o mică problemă în distribuţia generală a bogăţiei...'
Făcând acelaşi mic calcul, să vedem cum s-ar aplica unei ţări europene: Spania.
Statul spaniol “unge” băncile cu 30 miliarde € care “ies” din buzunarele spaniolilor...
Practic, statul “cumpără” datoria băncilor de 30 miliarde € ca să evite “colapsul financiar”.
În acest timp, populaţia Spaniei este de 46.063.511 locuitori, conform cu datele municipalităţii din 2008.
Să facem calculul: 30.000.000.000 € / 46.063.511 locuitori = 652.180,000 € PENTRU FIECARE SPANIOL!!!
Considerând o medie de 4 persoane pe familie, ar corespunde 2.500.720.000 € pentru fiecare familie!!!
Upaaaa!!!
Cu banii ăştia, chiar că s-ar putea plăti toate ipotecile!!!
Asta-i Criza!!! Aşa ne fraieresc!!! Atât Guvernul, cât şi opoziţia stau în palatele “poporului” şi râd de noi!!! Şi noi???... NU FACEM NIMIC?"
Aici se încheie mesajul telespectatorului. Sunt convins că un calcul similar făcut pentru România ne va face părul măciucă. Aşa că, închei şi eu cu aceeaşi întrebare: NOI CE FACEM?
Să auzim de bine!

5 comentarii:

 1. Nu stiu ce facem Vio, dar e clar ca mergem din rau in mai rau!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pai ce am putea face? Am putea incepe prin a calcula si noi, insa nu stiu ce ar putea schimba rezultatul de pe calculator...
  Oricum eu nu pot intelege sume cu prea multe zerouri, nu le pot cuprinde, sunt prea abstracte...

  RăspundețiȘtergere
 3. Noi trebuie sa murim cu gandul ca sumele erau prea mari. Altceva..., ne putem detasa, doar ca si acest lucru e greu. Aproape ca nu-mi pasa pentru ca stiu ca noi platim mereu oalele sparte.

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna seara! Va urmaresc de ceva timp blogul, si sunt incantat de stilul dumneavoastra de a scrie... dar nu ma pot abtine sa nu comentez la calculele telespectatorului CNN... 700 de miliarde de dolari impartiti la cei 6,7 miliarde de locuitori ai planetei nu sunt 104 milioane de dolari/locuitor ci 104 de dolari... ar fi fost minunat daca era asa... Asa cum daca urmariti calculul referitor la Spania si continuati logica mai departe... daca din totalul de 30 de miliarde, distribuit uniform FIECAREI familii din Spania ii revin 2.5 miliarde... inseamna ca in Spania traiesc mai putin de 15 familii. Propun sa emigram cu totii in Spania... loc avem destul :D

  Va doresc o seara placuta si cat mai multe posturi!

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Anonim: Mulţumesc pentru aprecieri! Din păcate, articolul acesta l-am primit pe e-mail de la un prieten, fără să am garanţia sursei. Aşa că l-am postat aşa cum a venit, fără modificări pentru ca autorul să şi-l poată recunoaşte, eventual. Dacă îl modificam, însemna să îl scriu din nou. E posibil ca autorul (spaniol, presupun) să fi amestecat dolarii cu pesetas. Dar, indiferent de calcul, se pare că "emigrare" este cuvântul de ordine al românilor, cu atât mai mult cu cât chiar preşedintele îi îndeamnă călduros.

  RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!