"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 14 august 2012

Ce cumpărăm (56)

Sos tartar DLL Sos din ulei şi E-uri
de Mihaela Ionescu - 16/09/2009
Benzoatul de sodiu şi etilen-diamina tetraacetat de calciu sunt două substanţe chimice folosite pentru ca sosul tartar DLL să poată sta cât mai mult pe raft. Asupra consumatorilor efectele pot fi grave, mergând până la cancer, dacă produsul este consumat des.
654 kcal are sosul tartar DLL, aducând aproape un sfert din aportul caloric zilnic 6 aditivi alimentari cu potenţial periculos intră în compoziţia produsului analizat DLL sos tartar este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de lipide şi glucide cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă. Ingredientul principal este uleiul de rapiţă, urmat de
apă. Pentru ca acest amestec să aibă consistenţa unui sos, au fost adăugaţi aditivi alimentari: gumă guar şi gumă xanthan. Acestea pot provoca probleme la nivelul tractusului intestinal. În plus, guma guar duce la apariţia balonărilor, a stărilor de greaţă, a crampelor, a crizelor de astm, a alergiilor şi eczemelor. Conservantul E211 benzoat de sodiu duce la modificări ale ADN-ului care în timp se traduc prin apariţia cancerelor. De asemenea, este incriminat în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Antioxidantul E385, etilen-diamină tetraacetat de calciu (EDTA), este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari folosiţi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că poate induce modificări metabolice, dezechilibre ale balanţei minerale. De asemenea, EDTA este un inhibitor al enzimelor şi al coagulării sângelui, provoacă tulburări gastrointestinale, hematurie, crampe musculare şi este nefrotoxic.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că DLL sos tartar nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, astmaticilor, alergicilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor cardiovasculari, hepatici, renali, celor cu afecţiuni dermatologice, persoanelor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de diferite tipuri de cancer, celor cu maladii ale tractusului intestinal. Persoanele cu alergie la muştar vor testa o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.
ETICHETĂ
DLL Sos tartar. Ulei de rapiţă, apă, gălbenuş de ou, oţet, muştar (apă, sare, oţet, zahăr, curcumă), castraveţi, ceapă, zahăr, capere, sare, pătrunjel, cepşoare, agenţi de creştere: gumă guar E412 & xanthan E415, conservanţi: sorbat de potasiu E202, benzoat de sodiu E211, antioxidant EDTA E385.
Valori nutritive/100 g: energie 654 kcal/2690 kj, proteine 1,5, carbohidraţi 3,5 g, din care zahăr 0,8 g, lipide 70,4 din care caturate 6,7 g, fibre <0,5 g, natriu 0,5 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!