"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 7 august 2012

Ce cumpărăm (49)

Coconitos Rostar cocos 0,02%, restul arome
de Cristina Andreea Calin - 14/11/2009
Cantitea de nucă de cocos din produs este ridicol de mică, gustul fiind dat de arome sintetice obţinute în laborator prin procedee chimice. Eticheta biscuiţilor Coconitos Rostar ne sugerează că aceştia au în compoziţie o cantitate însemnată de nucă de cocos. Citind ingredientele, ne dăm seama că este numai o păcăleală, gustul fiind dat de arome sintetice, nicidecum de fructul exotic.
Biscuiţii Coconitos cu cocos sunt un amestec de glucide şi grăsimi modificate chimic, care îi transformă într-un produs dezechilibrat nutriţional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conţine un aditiv cu un potenţial alergen ridicat, E223 metabisulfit de sodiu. Mai mult, acesta poate provoca persoanelor sensibile, astm de sulfit. Cantitatea de cocos utilizată de producător este foarte mică, 0,02%. În schimb, au fost folosite arome sintetice, pentru a-i da senzaţia consumatorului că mănâncă într-adevăr biscuiţi cu cocos. În compoziţia biscuiţilor analizaţi intră şi o cantitate foarte mare de grăsimi vegetale hidrogenate, care din cauza conţinutului ridicat de acizi trans afectează buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a ficatului. Valoarea energetică a produsului este foarte mare, 336 kcal/100g.
Specialistul nu recomandă produsul celor cu alergie, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu probleme de greutate şi persoanelor bolnave. De asemenea, este interzis celor care suferă de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de aportul de glucide. Persoanele cu alergie la soia vor testa reacţia organismului la produs, consumând o cantitate mică de biscuiţi.
ETICHETA
Rostar. Coconitos, biscuiţi cu cocos. Făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, grăsimi vegetale hidrogenate, amidon din porumb, agenţi de afânare (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), sare iodată, emulsificator (lecitină de soia E322), conservant (metabisulfit de sodiu E223), acidifiant (acid citric E330), aromă natural identică cocos, pulbere naturală de cocos deshidratat 0,02%. Produsul conţine gluten, urme de soia. Energie 336 kcal/1406 kj, proteine 6,6 g, carbohidraţi 36,75 g, grăsimi 18,31 g.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!