"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 27 februarie 2012

Test de imaginaţie

Imagine preluată de pe pressalert.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Lucrurile rele se impun a fi pedepsite, iar cele bune răsplătite. Ar fi o variantă mai scurtă de răspuns la două situaţii contrare. Dar iată că mai este una: lucrurile bune trebuie făcute cunoscute, trebuie diseminate. În rândurile de mai jos veţi avea ocazia să citiţi un exemplu de bună practică, exemplu ce sper că vă va fi folositor...
Omul de la birou răsfoi cu atenţie hârtiile din dosar, puse câteva întrebări de rutină şi, la sfârşit, conchise:
- Tinere, actele sunt în regulă. Îndeplineşti condiţiile de studii, de vechime în muncă, recomandările sunt bune, mă rog, ai adus tot ce trebuie. Dar, pentru a putea fi angajat în unitatea noastră, unitate cu un specific aparte, urmează să susţii şi un test de imaginaţie. Probă obligatorie şi… eliminatorie!
Tânărul se foi neliniştit în fotoliul din faţa biroului. La un asemenea examen nu se aşteptase.
- Ei?!...
- Păi, n-avu încotro tânarul, cu imaginaţia nu stau prost. Dimpotrivă. Dar, când e vorba de un test… Unchiul meu chiar mi-a spus: “Fii atent cum procedezi! Dacă te afli cumva în încurcătură, îmi dai un telefon…”
- Serios?! Cine-i unchiul ăsta al dumitale?
- A, nu, că m-a şi avertizat: “Să nu cumva să te foloseşti de numele meu. Nu vreau să fiu amestecat în cine ştie ce. Te duci, te prezinţi ca orice cetăţean, clar? Eu îl cunosc pe omul acela (vorbea de dv.), în câteva rânduri, în clipe grele, l-am şi ajutat”. Vă amintiţi?
- Dac-aş şti despre cine e vorba…
- A, nu, că ajutorul a venit indirect. Era şi greu să ajungeţi tocmai la el. Însă i-a telefonat un amic al dv., iar dumnealui a intervenit unde trebuia… Că mi-a şi zis, înainte de a porni încoace: ”Oamenii trebuie să se întrajutoreze. Nu se ştie când ai nevoie de cineva, undeva…” Nu sunteţi de aceeaşi părere?
- Ba da… ba da…
- În ce priveşte testul, continuă cu prudenţă tânărul, ştiţi, n-aş vrea… Dv. ce mă sfătuiţi? Poate ar trebui să dau un telefon…
Omul de la birou chibzui îndelung:
- Nu, nu e cazul! hotărî el, ferm. De ce să deranjăm? Problema dumitale e rezolvată, de fapt mâine te prezinţi la lucru. Şi să fii foarte punctual!
- Vă mulţumesc!
Peste câteva zile, tânărul fu chemat iarăşi de omul de la birou:
- Ei, te simţi bine la noi?
- Excelent!
- Apropo de unchiul dumitale, n-ai vrea să…
- Vă rog să mă iertaţi – zâmbi tânărul, dar n-am nici un unchi.
Omul de la birou rămase perplex:
- Vrei să spui că toată povestea aia a fost…
- Un test de imaginaţie, aşa cum mi-aţi cerut...
Să auzim de bine!

Un comentariu:

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!