Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
De liderii politici ne-am cam săturat, de liderii de sindicat şi mai şi, iar pe cei sportivi îi vedem toată ziua la televizor. Dar ce ziceţi de existenţa altor lideri, modeşti şi nebăgaţi în seamă, dar de care depind vieţile noastre?
În rândurile de mai jos îi vedem prezentaţi de Dr. Mărginean Călin, Ing. Mărginean Lucia într-un articol care, chiar dacă nu ne va face viaţa mai uşoară, cu siguranţă ne-o va face mai plăcută.
Ce sunt “liderii cap de serie”?
- Alimente aparţinînd unei familii sau grupe de vegetale, care au din punct de vedere nutriţional caracteristicile clasei din care fac parte, iar suplimentar conţin anumiţi factori puternic sanogenetici, adesea în cantităţi record.
- Alimente care ar trebui să fie considerate drept cele mai sănătoase: alimente care conţin şi o cantitate însemnată de diverşi antioxidanţi (factori naturali anti-cancerigeni, dar nu numai!), alimente care conferă o protecţie excepţională împotriva “bolilor civilizaţiei”, alimente care stimulează şi modulează apărarea imună.
Este recomandabil ca, pe masa noastră, a fiecăruia, zilnic să avem cel puţin câteva dintre titlurile următoare (şi nu ocazional, cum se întâmplă adesea!)
1. Familia algelor marine comestibile: lider – SPIRULINA
Alţi reprezentanţi: Laminaria, Chlorella, Donaliella etc.
Aliment – medicament - cel mai înalt nivel proteic întâlnit la vreun aliment.
Este singurul aliment de origine vegetală care stochează glucidele ca depozit sub formă de glicogen!!!
Este recordmenul (ca şi conţinut) în vitamina B12: 2 ppm
Este recordmenul în hormoni fito-estrogeni
Este recordmenul în clorofilă
Este recordmenul (ca şi conţinut) în 2 amino-acizi extrem de importanţi pentru economia întregului organism: Triptofan şi Cisteină
SPIRULINA NU ESTE PANACEU UNIVERSAL, dar are rezultate excepţionale în prevenirea/combarea unor afecţiuni:
- Cancer
- Hepatite cronice şi ciroza hepatică
- Diabet zaharat
- Artroze
- Depresii
- Reglează tensiunea arterială
- Scade colesterolul sangvin
- Vindecă ulcerul gastric şi duodenal
- Anemii
- Conferă o protecţie vasculară anti-ATS excepţională
- Vindecă tulburările de pre- şi post-menopauză
- Reglează ciclul menstrual
- Excepţională în creşterea performanţelor fizice şi psihice pe termen scurt şi lung
- Reglează fazele somnului
- Poate fi utilizată în curele de slăbire
Spirulina, la fel ca şi Dunaliella conţine FICOTEN un amestec de 17 carotenoizi cu o forţă anti-oxidantă excepţională
2. Familia leguminoase: lider – SOIA
Alţi reprezentanţi (comestibili) ai familiei: lupin, fasole, mazăre, linte, bob, năut, fasoliţa, latirul, arahidele
Cel mai înalt conţinut în lecitină
Cel mai înalt conţinut în Fier (soia germinată la 48 de ore) => 45 mg%
Cel mai echilibrat raport Calciu/Magneziu din întreg regnul vegetal (260/242)
Al II-lea nivel în ceea ce priveşte conţinutul (după Spirulină) în hormoni fito-estrogeni
Al II-lea nivel în ceea ce priveşte conţinutul (după Spirulină) în Triptofan şi Cisteină
Soia conţine genisteină, un factor care distruge vasele în formare ale unei eventuale tumori
Reglează nivelul glicemic şi scade colesterolul
Importantă funcţie anti-aterosclerotică
Persoanele care consumă zilnic cel puţin 100 g de soia, nu vor face vreodată cancer de sân, col uterin/prostată
Nivel proteic înalt – 40% - (fiind depăşită doar de alge), având o proteină completă, dar bazică
3. Familia graminee (cereale): lider – SECARA
Alţi reprezentanţi ai familiei: grâu, orz, ovăz, orez, porumb, mei, hrişcă, ciumiză, sorg
Cerealele integrale constituie baza piramidei alimentare persoanelor care ţin la sănătatea lor
Cel mai înalt conţinut în fibre vegetale celulozice din lumea vegetală (în tărâţe 47 g%)
Sursă excepţională de vitamine din grupul B (în special B1, B6, B9), mai ales cerealele germinate
Contribuie la menţinerea nivelului glicemic, dar şi la ameliorarea profilului lipidic
Rol energetic (pâinea de secară = 344 kcal%)
Pulberea/sucul de orz verde = cea mai bogată sursă de superoxid dismutază (factor natural anti-oxidant şi anti-cancerigen) cunoscută
Fulgii de ovăz conţin cele mai lipicioase fibre vegetale cunoscute + “mănânci calule ovăz?”
4. Familia liliacee (legumele bulboase): lider – USTUROIUL
Alţi reprezentanţi ai familiei: ceapa, ceapa de Egipt, ceapa de tirus (perenă), ceapa eşalotă, ceapa mărgăritar, usturoiul, usturoiul rozambol, prazul
În stare crudă este iritant gastric pentru multe persoane; prin fierbere însă nu se distrug Se, I, Ge!
4 “căţei” mari de usturoi/săptămână au acelaşi efect de protecţie cardio-vasculară ca şi consumul a 28 “căţei”/săptămână!!!
Cel mai înalt cantitativ de Seleniu
Cel mai înalt cantitativ de Germaniu organic. Acesta stimulează superoxid-dismutaza, sistemul glutationului şi catalaza concomitent, fiind un element anti-tumoral şi anti-SIDA major!
Cel mai înalt cantitativ de Iod
Cel mai puternic antibiotic cunoscut (alicina), dar şi alte substanţe antibiotice: garlicina, alistatina I şi II
Protector vascular excepţional
Bacteriostatic şi bactericid
Anti -gutos, -artritic, -inflamator, -reumatic
Vermifug (ascarizi, oxiuri, tenii)
Antiparazitar
Antilitiazic urinar
Stimulator imun excepţional
5. Familia crucifere: lider – VARZA ROŞIE
Alţi reprezentanţi ai familiei: varza albă, creaţă, de Bruxelles, de frunze, chinezească, bruccolli, conopida, gulia
Există conceptul de “regina varză”
Conţine cea mai mare cantitate de sulforafan (anti-oxidant de forţă, fito-estrogen-like)
Conţine cantităţi importante de Bor
Conţine cantităţi importante de vitamina C (80-120 mg%)
Conţine importante cantităţi de substanţe potenţator de efect (bioflavonoide)
Conţine luteină
Sucul de varză vindecă ulcerul gastro-duodenal
Sucul de varză are şi o capacitate anti-tumorală excepţională
Capacitate imuno-stimulantă de excepţie (mai ales sucul proaspăt extras!)
Conţine şi un antibiotic slab
Are şi proprietăţi anti-anemice (Fe, Mn, Cu + vitamina C)
Tonic/trofic şi regenerator hepatic prin bogăţia sa vitaminică din grupul B şi C, bioflavonoide
Recomandată de multe decenii în curele de slăbire
Ajută la mineralizarea osoasă prin Bor şi vitamina D2
Edemele posttraumatice (şi entorsele), dar nu numai, cât şi abcesele, beneficiază de pe urma aplicaţiilor locale cu frunze de varză
Evitaţi varza murată! Conţine Histamină (principala substanţă pro-alergică) şi prin fermentare a devenit acidă (din bazică cum era în forma ei naturală)
Consumată în stare crudă, dar şi ca suc, cât şi aplicaţiile locale de frunze prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antireumatice de potenţă medie
Se opune formării de calculi renali
Alte utilizări ale aplicaţiilor locale cu frunze: măşti de frumuseţe, migrene, sinuzite, metrite, dismenoree, muşcături/înţepături de insecte, ulcere de gambă
În stare crudă conţine fibre dure, care ar fi bine să fie atent mărunţite, altfel sunt iritante la nivel colonic!!!
6. Familia solanacee (legumele solano-fructoase): lider – ROŞIA
Alţi reprezentanţi ai familiei: vinetele, ardeiul, cartoful, batata, păpălăul, topinamburul
Adusă în România şi apreciată la adevărata-i valoare de puţin peste 1 secol (!?!)
Conţine o cantitate foarte mare de LICOPEN (carotenoid, cu proprietăţi anti-oxidante marcate, colorant natural roşu – E 160d). Este singurul antioxidant de forţă, a cărui cantitate, prin fierbere creşte de 4-6 ori!!!
Conţine o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare
Conţine o substanţă cu proprietăţi antidiabetice
Sursă importantă de vitamine şi minerale, foarte gustoasă, dar şi foarte săracă în calorii; “roşia face salata!” (Dr. Mărginean Gabriela)
Consumând 1 roşie/zi puteţi fi siguri că nu veţi face vreodată cancer, DACĂ nu sunteţi fumător, sau nu aveţi o expunere masivă la radiaţii
Aliment indicat în curele de slăbire (20 kcal%)
Remineralizant şi revitalizant valoros
Sursă importantă de antioxidanţi naturali (mai ales licopen, dar şi de alţi carotenoizi)
Diuretic uşor
Antireumatic moderat
Epurativ, dezintoxicant
“Roşiile” ...galbene conţin în locul licopenului un alt carotenoid (b-carotenul)
7. Familia cucurbitacee (bostănoase): lider – CASTRAVETELE
Alţi reprezentanţi ai familiei: dovleacul alb (dovlecelul), dovleacul muscat, tărtăcuţa, pepenele galben şi cel verde (lubeniţa), ticva, tâlvul, buretele de baie, ceaiotul, tladianta
Familia care mai are încă cel puţin 2 reprezentanţi extrem de valoroşi din punct de vedere sanogenetic: pepenele galben (conţine un antibiotic extrem de puternic cu efect atât pe bacterii, cât şi pe ciuperci!) şi cel verde (roşu)
Este cel mai bazic aliment
Este cel mai sărac în calorii aliment (17 kcal%, iar murat ajunge la 9 kcal%)
Sunt contraindicaţi castraveţii muraţi în primul rând datorită conţinutului lor important în Histamină şi datorită faptului că prin murare pH-ul se schimbă din bazic în acid
Conţine în coajă (cu cât e mai fraged, mai proaspăt şi mai verde) cantităţi importante de hormoni fito-androgeni şi de Bor
Remineralizant şi fixator de Calciu
Foarte valoros în curele de slăbire
Diuretic de potenţă slabă, dizolvant al acidului uric şi al uraţilor
Sucul de castravete vindecă ulcerul gastro-duodenal, având şi proprietăţi antitumorale
Îngrijirea tenului: măşti faciale, pomezi, riduri, pistrui
8. Familia rosacee (speciile seminţoase): lider – MĂRUL
Alţi reprezentanţi ai familiei: părul, gutuiul, moşmonul, scoruşul, păducelul
“An apple a day, keeps the doctor away!”
“Mărul este regele fructelor!” = aliment medicament
Coaja de măr este recordmenul în Bor şi tiamină (vitamină B1) a regnului vegetal
Coaja de măr (şi pară) are bioflavonoide în cantităţi redutabile
Conţine cantităţi mici, dar dintr-o mare varietate de minerale şi vitamine
Pulpa conţine substanţe pectice de o valoare deosebită
Evitaţi varietăţile de mere acre sau şi pe cele verzi!!! (sunt acide + strepezesc dinţii)
Hipocolesterolemiant important prin pectină
Mineralizant osos
Tonic/trofic hepatic şi al sistemului nervos
Anti-anemic
Elimină acidul uric şi uraţii, combătând litiaza aparatului excretor
Sucul de mere proaspăt stors vindecă ulcerul gastro-duodenal, având şi un gust foarte plăcut
Nu îndepărtaţi coaja unui măr sau a unei pere atunci când doriţi să consumaţi aceste fructe!!!
9. Familia rosacee (speciile sâmburoase): lider – CAISA
Alţi reprezentanţi ai familiei: prunul, cireşul, vişinul, piersicul, zarzărul etc.
Recordmenul în vitamina B3 (caisele confiate) = niacina, cel mai puternic factor de scădere al colesterolului (alături de ex. fizic şi hormonii fito-estrogeni)
Conţine cantităţi redutabile de Fier şi b-caroten
Normalizează profilul lipidic
Atenţie: nu este o întâmplare că fructul confiat are forma globulelor roşii! => efect anti-anemic
Imuno-stimulator
Conţine cel puţin 2 substanţe cu efect anti-oxidant semnificativ: b-carotenul şi niacina
Astringentă, laxativă
Sucul de caisă este utilizat în cosmetică, tonificând pielea
Evitaţi consumul miezului sâmburelui de caisă!
10. Speciile nucifere: lider – NUCA
Alţi reprezentanţi ai familiei: alune, migdale, castane comestibile, fistic
Clasă cu reprezentanţi extrem de calorigeni (550-705 kcal%)
Atenţie: nu este o întâmplare că nuca are pe secţiune forma creierului!
Recordmenul în Zinc, Cupru şi Mangan
Sursă importantă de vitamine: A, D, E, F şi bioflavonoide
Sursă serioasă de AG w 3 şi alţi AG nesaturaţi
Cuplajul Zinc, Cupru şi Mangan este cel mai puternic stimulator şi inductor al enzimei Superoxid-dismutaza, cel mai mare distrugător natural al radicalilor liberi şi al celulelor canceroase
Asigură funcţionarea optimă a creierului, stimulând sinteza DOPA-minei (previne astfel boala Parkinson)
Protecţie redutabilă vasculară anti-aterosclerotică
Ameliorează profilul lipidic şi glucidic
Previne şi tratează eficient depresiile
Imuno-stimulatoare şi modulatoare de excepţie
Forţă antireumatică excepţională
Participă la sinteza colagenului
11. Clasa citruşilor: lider – GRAPE-FRUIT-UL ROŞU
Alţi reprezentanţi ai familiei: lămâia, portocala, mandarina, minola, rodia, măslina, feihoa, bigaradria, ceaiul chinezesc, hurmaua, moşmonul subtropical, pomelo
Grape-fruit-ul roşu este unul dintre cele mai sănătoase fructe, având şi un număr redus de calorii; nu vă cramponaţi de gustul său amar!
“Pieliţa” interioară este recordmenul în bio-flavonoide. Nu o îndepărtaţi, ci consumaţi-o, la fel ca şi pe coaja de măr!!!
Conţine cantităţi redutabile de licopen, hormoni fito-estrogeni, vitamina C şi vitamina A
Capacitate anti-oxidantă (şi deci anti-tumorală) excepţională
Protector cardio-vascular şi anti-aterosclerotic
Ameliorează profilul lipidic
Reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
Rol desensibilizant şi anti-alergic
Determină secreţia de colagen în piele
Capacitate anti-anemică
Imuno-stimulator şi modulator excepţional
Implicat în longevitate şi-n întârzierea apariţiei fenomenelor senilităţii
12. Clasa plantelor oleaginoase: lider – INUL
Alţi reprezentanţi ai familiei: floarea soarelui, macul, rapiţa, ricinul, muştarul (alb, negru, vânăt), susanul, şofrănelul, perila, lalemanţia, crambele, camelina
Conţine cantitatea cea mai mare de ALA (acid a-linolenic) = AG w 3 (51% din masa de ulei)
Seminţele de in sunt remediul cel mai puternic şi mai sănătos anti-constipant:>3 linguri de seminţe/zi => blocarea absorbţiei vitamina B2
Uleiul de in
Sursă de excepţie a vitaminelor D, E şi F
Factori anti-oxidanţi redutabili
Distrug vasele care alimentează o eventuală tumoră
Asigură buna funcţionare a sistemului nervos
Previne instalarea depresiilor
Protecţie cardio-vasculară majoră şi anti-aterosclerotică
Scade fibrinogenul şi agregarea plachetară, creşte timpul de sângerare; efect anticoagulant
Efect anti-trombotic şi protector anti-embolic
Ameliorează profilul lipidic şi glicemic (scade rezistenţa la insulină)
Vindecă ulcerul gastro-duodenal
Efecte benefice în sindromul Raynaud pe termen lung
Reduc frecvenţa, amplitudinea, durata şi severitatea crizelor de astm bronşic
Stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează
Diminuă problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l şi scade frecvenţa durerilor menstruale
Efect antiinflamator moderat
Este stimulată şi accentuată sinteza hemului şi încărcarea sa pe eritrocite
Stimulează producţia colagenului tegumentar
13. Familia vitaceae: lider – STRUGURELE NEGRU
Ceilalţi reprezentanţi ai clasei sunt plante ornamentale, neavând fructele comestibile
Este cel mai sănătos fruct din România
Este liderul incontestabil al conţinutului de RESVERATROL (cel mai puternic anti-oxidant cunoscut: pieliţă şi sâmburi)
Alţi anti-oxidanţi de o valoare excepţională existenţi în strugure sunt: picnogenolii, licopenul, luteina, AG w 6, AG w 3, bioflavonoide, antocianine
5216 unităţi ORAC/1 pahar must şi 2830 unităţi ORAC pentru 100 g struguri negri
Strugurele negru este printre puţinele alimente care conţine cantităţi importante de Melatonină şi Lecitină
Minerale şi vitamine: Ca, P, K, Na, Fe, Mn, Cu, Mg, Si, I, vitaminele A, B1, B2, B3, E, puţină vit. C
Valoare energetică: 90-98 kcal/100 g produs
Datorită conţinutului extrem de asemănător cu al laptelui matern în ce priveşte apa, glucidele, materiile azotate şi mineralele, Herpin îl denumeşte “lapte vegetal”
Diuretic, laxativ, uricozuric, coleretic, colecistokinetic, laxativ, detoxifiant (Hg, Pb), hipocolesterolemiant, regenerator hepatic (status posthepatitic), puternic calmant, combate insomniile
Anti: -anemic, -hemoroidal, -reumatic, -depresiv, -hipertensiv, -agregant plachetar (-3/4), -febril
Prin fermentare cantitatea vitaminelor şi a anti-oxidanţilor scade (cu excepţia resveratrolului care creşte semnificativ!), iar organismul va fi nevoit să utilizeze o bună parte dintre anti-oxidanţi pentru metabolizarea/anihilarea efectelor alcoolului
Vreţi să fiţi sănătoşi?
Alegeţi negrul (sursă de resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut): mure, dude, coacăze, afine, struguri, prune
Alegeţi roşul (sursă de licopen, sau betanină): tomate, grape-fruit, ardei graşi, ardei capia, pepeni, căpşune, fragi, gogoşari, cireşe, vişine, mere, piersici, sfeclă
Alegeţi galbenul-portocaliu (sursă de b-caroten): morcov, ardei, pepene, tomate, mere golden, portocale, grape-fruit, mandarine, caise, piersici, dovleacul, lămâi, banane, ananas, mango, papaya, guava, rodia
Alegeţi alimente care să aibă culori intense: strugurii negri, broccolli, varza roşie, prunele
Alegeţi fructele de pădure: afine, fragi, corcoduşe, zmeura...
Alegeţi alimentele condiment: pătrunjel, mărar, busuioc, tarhonul, cimbrul, coriandru...
Alegeţi ca alimentele de origine vegetală pe care le consumaţi să constituie cea mai mare parte a alimentaţiei dvs. (sau exclusiv), căutând ca acestea să fie prelucrate termic cât mai puţin, adică în starea în care le-a ales pentru noi Dumnezeu.
Să auzim de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!