"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 16 iulie 2012

Ce cumpărăm (27)

Arahide şi stafide Fiesta (Alune, stafide, mult zahăr şi doi conservanţi)
de Mihaela Ionescu – 16/05/2009
Conservantul benzoat de sodiu este cel care afectează calitatea arahidelor şi stafidelor în ciocolată mixtă Fiesta. Acesta are o serie de efecte adverse asupra sănătăţii. Produsul "arahide şi stafide în ciocolată mixtă" Fiesta este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină decât de obicei, avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
De asemenea, conţine şi o cantitate mare de lipide, provenite de la untul de cacao. Din această cauză are şi o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii, în special şi cei care vor să îşi păstreze greutatea, în general.
ADITIVII
În compoziţia produsului analizat intră şi doi conservanţi cu efecte nocive asupra sănătăţii. Benzoatul de sodiu E211 poate duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), dar şi crize de astm, alergii. Mai mult, acest conservant poate produce mutaţii la nivelul ADN, ajungându-se la boli foarte grave, chiar cancer. Sorbatul de potasiu le poate provoca persoanelor sensibile crize de astm sau alergii.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzii de cancere, celor cu ADHD, astmaticilor, alergicilor, celor cu afecţiuni stomatologice. Persoanele care suferă de alergie la alune şi care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.
ETICHETA
Ciocolată lapte (zahăr, cacao (unt de cacao, masă de cacao) - minimum 38%, lapte praf, praf de zer, lecitină de soia (E322), vanilină), ciocolată albă (zahăr, unt de cacao, lapte praf, lapte degresat pudră, praf de zer, lecitină de soia E322, vanilie naturală), ciocolată amăruie (zahăr, cacao, unt de cacao, masă de cacao)-minim 59%, lecitină de soia E322, vanilie naturală), arahide prăjite, stafide, agent de lustruire (glucoză, acid citric E330, benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). Poate conţine urme de alune, alte nuci sau fructe deshidratate
Valoare energetică 551 kcal/glucide 58,25%, grăsimi 32,5%, proteine 6,38%.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!