"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 6 aprilie 2011

Varza murată

Imagine preluată de pe aletzu.com
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Noi, românii, consumăm varză murată mai mult iarna, de sărbători, pentru sarmale, ca salată lângă o friptură mai grasă sau sub formă călită, cu ceva afumătură. Varza murata este un aliment dar şi un medicament minune despre care se spune că în Evul Mediu ar fi salvat mii de vieţi.
Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii, dar se ştie că varza murată este un foarte bun antianemic, diuretic şi revitalizant.
Varza murată este bogată în vitamina C, chiar mai bogată decât varza crudă, vitamină antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
Este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug, dar şi minerale ca magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Datorită conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.
Studiile cercetătorilor arată că varza murată este un inhibator al cancerului. În timpul fermentaţiei, produce o substanţă numită isotiocianat, care previne răspândirea cancerului în organism.
S-a dovedit de asemenea, că este un leac împotriva gripei aviare.
Varza murată alină durerile de stomac şi îi ajută pe cei care au probleme cu constipaţia, contribuind la reglarea digestiei.
Pentru că are fier în compoziţie, varza murată este recomandată celor care suferă de anemie dar şi persoanelor care au stări depresive.
Deoarece conţine puţine calorii - 20 de calorii la suta de grame - poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire deoarece înlesneşte arderea grăsimilor.
Pe lângă faptul că în organism acţionează exact ca o perie aspră la curăţarea şi eliminarea toxinelor, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.
Moarea - zeama de varza acra - se recomanda pentru detoxifierea organismului, mai ales după sărbători, cate doua, trei pahare în fiecare zi.
Şi, ca să încheiem într-o notă optimistă, dar şi cu îndemnul de a nu ignora butoiul cu varză murată, chiar dacă nu miroase prea plăcut, se spune că undeva, într-un spital, era un bolnav de cancer căruia medicul de salon nu-i mai dădea zile multe. La vizita zilnică nici nu se mai oprea la patul lui. Dădea a lehamite din mână, spunând "moare!" şi trecea mai departe. Cunoscând verdictul medicului, familia a venit şi l-a luat ca să moară acasă. Mai mult din obişnuinţă, dar şi ca încurajare, medicul i-a recomandat să vină la control peste 6 luni deşi ştia că va muri. Dar surpriză! Exact la 6 luni, medicul se trezeşte în cabinet cu cel pe care deja îl credea mort. L-a întrebat cum, ce a făcut de încă mai este în viaţă şi arată aşa de bine la care, fostul muribund îi răspunde:
- Păi, de câte ori treceaţi pe lângă patul meu, spuneaţi "moare" şi eu, acasă, am băut două butoaie de moare.
Varza murată, leac popular
E modestă, ieftină şi pare a nu valora nici cât o ceapă degerată. Ştiai însă că a salvat mii de vieţi în Evul Mediu? Ştiai că a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Ştiai că este singurul aliment de natură vegetală în care este prezentă vitamina B12? Ştiai că se număra printre alimentele preferate ale faimosului căpitan Cook? Ştiai că odinioară era folosită drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Ştiai că oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care o consumă sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer? Varza murată este, da, un aliment minune. Cu toate că ne amintim de ea doar ocazional, varza murată se bucură de anumite proprietăţi medicale şi nutriţionale ce merită menţionate.
Varza murată este extrem de bogată în vitamina C (mai bogată chiar decât alimentul în stare proaspătă, crudă), vitamina ce oferă protecţie antioxidantă, dar nu numai, ajutând astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului.
Varza murată este cunoscută şi ca un puternic mineralizant şi remediu împotriva anemiei. În compoziţia sa sunt prezente minerale şi vitamine esenţiale pentru funcţionarea optimă a organismului: vitamine din complexul B şi minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.
Numai 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar un pahar-două pe zi de zeamă de varză pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferinde de hemoroizi.
De asemenea, varza acră poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire întrucât conţine puţine calorii (20 calorii la 100 grame) şi contribuie la reglarea digestiei, înlesnind totodată arderea grăsimilor.
În timpul procesului de fermentaţie, se formează acidul lactic ce acţionează pozitiv asupra tractului digestiv curăţându-l de bacteriile dăunătoare şi ajutând astfel la detoxifierea organismului.
Pe lângă rolul său de eliminator al toxinelor din organism, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale. Recent, nutriţioniştii secolului al XX-lea apreciază varza murată drept un puternic aliment afrodisiac pentru bărbaţi, ducând la creşterea potenţei masculine.
Conform unui alt studiu recent, femeile care consumă varză murată de 5 ori pe săptămână prezintă un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta cancer la sân.
Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varză acră, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murată este recomandată cu căldură de către specialişti.
Graţie conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejând sistemul nervos şi împiedicând pierderile de memorie.
Să auzim de bine!

Un comentariu:

  1. Asa cum bine ai spus, noi, romanii, mancam varza murata mai ales iarna pentru ca ne-am obisnuit s-o punem in butoaie toamna. Si este gustoasa, adevarat; acum citim ca este si sanatoasa. Eu mancam varza murata de cate ori aveam ocazia. Acum, deloc, din motive de sanatate, dar imi aduc aminte ca beam moare si apoi apa, caci imi facea sete.
    Informat articolul si noroc cu tine ca l-ai preluat pentru ca nu am cautat niciodata informatii despre varza murata sau despre zeama ei.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!