"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 2 iunie 2010

Gigel

AbacTuturor celor prezenți și viitori, salutare!
Primesc următoarele rânduri de la un bun prieten care, la rândul lui, le-a primit de la un bun prieten care, la rândul lui le-a primit de la un alt bun prieten etc.
Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).
Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte mare: să presupunem că e de 1.100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1.100 de lei. Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1.100 de lei. Păi, la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, adică 29.460 lei.
Ei, aici e buba. Gigel odată ajuns la 28 de ani deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România. Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel, pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei/750 = 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, adică 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi pe Gigel. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?
Să auzim de bine!

2 comentarii:

 1. Sa sti ca nu m-am gandit la treaba asta pana acum. E intradevar un sistem mizerabil in care singurul castigator e guvernul, dar crede-ma mi-e greata, sincer, sa mai vorbesc despre politica asta de la noi pentru ca mi-e scarba de cei care sunt si se numesc politicieni ai acestei tari.

  Mai urmaresc cateodata, Nasul pe B1, iar intr-o seara o avea in direct prin telefon, pe o magistrata din asta barosana cu un salariu gigant. Radu Moraru, oricum ii adresa cate o intrebare concisa si clara, ea tot ocolea raspunsul si baga lumea in eroare vorbind "elevat" cum ar veni si in afara subiectului.

  Cand o auzeam ce aberatii zicea imi venea sa vars, sincer si ma gandeam: "Domn'le, cata nesimtire poate avea femeia asta...Sa minta in asa fel in direct, in fata a milioane de romani ..cata nesimtire pot avea unii oameni!" Ma mir cum s-a abtinut Radu Moraru sa n-o injure pe respectiva, eu o faceam una cu pamantul.

  Oricum, foarte bun articolul. Ca de obicei, de altfel.

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Cosmin: ce este trist este faptul că socoteala e reală, foarte reală şi se aplică tuturor, privaţi sau bugetari. De greaţă nu scap nici eu, dar ştii cum e... speranţa moare ultima...

  RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!