"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 31 iulie 2012

O poveste cu întârziere

Imagine preluată de pe amelie.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
E târziu, e cald, iar eu stau şi scriu la blog. Ce să spun, frumoasă îndeletnicire mi-am ales, când tot omul stă în bătaia aerului condiţionat şi visează să bea o bere rece... Iar eu stau şi scriu şi aştept un telefon care întârzie să sune. Aşa că, astăzi vă voi povesti ceva cu întârziere.
Suntem un grup de flăcăi şi fete adunaţi de bună voie într-o sală a unui hotel din Sinaia cu unicul scop de a participa la un curs de pregătire. Ora de începere este programată să fie 14.30, dar iată că este aproape ora 15 şi locurile nu s-au completat.
Asta în condiţiile în care lectorul, un om în vârstă şi reputat profesor, se află în sală de la ora 14.15. Cei prezenţi ne foim neliniştiţi din cauza întârzierii pe care va trebui să o suportăm, iar profesorul se tot uită la cea. Este evident că tuturor celor prezenţi ne este jenă de jena profesorului, dar nu ştim ce metodă să abordăm pentru a mai spăla din ruşine.
În sfârşit, intră toţi cei înscrişi, iar profesorul deschide cursul. După ce se prezintă şi ne prezentăm, ne cere permisiunea unui scurt moment în care vrea să ne povestească o întâmplare la care a fost părtaş cu prilejul unei burse în Anglia.
Se afla în Londra împreună cu alţi patru colegi şi urma ca, a doua zi la orele 10, să fie prezenţi la o întâlnire cu membrii echipei britanice. Om cu grijă şi respect faţă de cuvântul dat, a ţinut să le precizeze colegilor că ar fi bine ca, a doua zi, să se scoale cu o oră mai devreme decât intenţionau, ca să nu întârzie şi să se facă de râs la întâlnirea programată. Colegii l-au liniştit spunându-i că vor ajunge la timp pentru că ştiu ei mai bine.
A doua zi, în modul cel mai previzibil, echipa celor cinci români a întârziat copios la întâlnire. Au intrat în sală şi au văzut echipa de englezi că era deja aşezată pe scaune, cu materialele de curs pregătite. Nici nu s-au dezbrăcat, că s-au şi repezit la echipa engleză pentru a se scuza de întârziere. Englezii i-au liniştit imediat spunându-le:
- Nu vă faceţi probleme, sunteţi români, aşa că ştiam că veţi întârzia!
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (42)

Napolitana-Yoo Hoo! (Napolitană cu 15 E-uri)
de Mihaela Ionescu – 20/02/2009
15 aditivi alimentari, o cantitate mare de zahăr şi de grăsimi. Aceasta este reţeta după care a fost fabricată napolitana Yoo Hoo! O serie de categorii de bolnavi ar trebui să consume produsul cu precauţie. Napolitana "Yoo hoo!" este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp.
Valoarea biologică a produsului analizat este scăzută şi de prezenţa aditivilor alimentari, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel, glicerina, consumată în cantităţi mari, poate provoca dureri de cap, greaţă, sete, hiperglicemie. Propilenglicolul poate produce stări depresive ale sistemului nervos central, estem neurotoxic şi cardiotoxic. Sorbatul de potasiu poate duce la apariţia dermatitelor, alergiilor şi distruge vitamina B12. Din cauza compoziţiei, napolitana are o valoare energetică foarte ridicată.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu afecţiuni dermatologice, persoanelor cu afecţiuni ale tractului intestinal, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii neurologice şi neurodegenerative. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, iar diabeticii vor cere sfatul medicului înainte de a-l consuma.
ETICHETA YOO HOO!
Blat wafă cu umplutură de cremă de cacao. Ingredientele blatului: ou întreg, făină de grâu, zahăr, grăsimi vegetale, apă, emulsificatori: E471- mono şi digliceride ale acizilor graşi, E477-esterii propilenglicolului cu acizii graşi, E422- glicerină, E470a- săruri de sodiu, potasiu şi calciu ale acizilor graşi, propilen-glicol- E1520, lecitină de soia- E322, aditivi: sorbitol- E420 ca mijloc umectant, glicerină- E422, amidon modificat, substanţe de afânare E450a- difosfaţi, E500-carbonat de sodiu, carbonat de calciu- E170, mijloc de acidificare, acid citric- E330, sare, conservant: sorbat de potasiu- E202 0,1%, aromă de vanilie. Ingredientele cremei: zahăr, dextroză, cacao pudră (10/12) 7%, grăsimi vegetale, lapte praf degresat, alcool, arome, stabilizator: pectine E440, conservant sorbat de potasiu E202. Conţine urme de alune.
Preluare din Jurnal Naţional

luni, 30 iulie 2012

Autoritatea autorităţii

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Urmăresc pe sărite un film american în care, la un moment dat, unul dintre personaje comite o abatere de la lege. Întâmplător este surprins de poliţistul localităţii, om cu care copilărise şi cu care juca biliard în fiecare sâmbătă în crâşma micii lor localităţi. Deşi nu constituie acţiunea principală a filmului, dialogul lor merită toată atenţia pentru că, deşi este vorba de un film, deci o ficţiune, printre rânduri se pot citi elemente de realitate. Iar poliţistul nostru, deşi bun prieten cu contravenientul, îi spune că, deşi îi pare rău, nu are ce face şi trebuie să-l încătuşeze şi să-l ducă la secţie.
Secvenţa mă lasă pe gânduri pentru că nu-mi imaginez un poliţist din oricare localitatea românească procedând identic în atare situaţie. Răspunsul contravenienetului ar fi unul de băşcălie şi chiar de ameninţare, iar cel al poliţistului nu ar face în nicun caz referire la aplicarea legii.
După Revoluţie au fost nenumărate discuţii şi s-au emis la fel de numeroase păreri despre lipsa de autoritate pe care ar trebui să o aibă instituţiile româneşti puse să aplice legea. În mod cu totul surprinzător, majoritatea covârşitoare a fost cea a celor care au susţinut că respectivele instituţii, poliţia în cazul nostru, ar trebui să aibă cât mai puţin spaţiu de manevră, să fie cât mai îngrădită în aplicarea legii şi cât mai lipsită de putere în faţa infractorilor. Şi tare mă tem că această dorinţă nu este una provocată de traumele lăsate de miliţia comunistă... Uciderea unui poliţist în State este o cale aproape garantată spre scaunul electric. Şi nici în Anglia nu i-ar fi mai bine. Dar haideţi să vedem un caz concret legat de cele afirmate mai sus, petrecut nu în State şi nici în Anglia, ci în România noastră cea de toate zilele.
Mă aflu în trecere pe o alee mărginită pe una din laturi de un gard lung. Aşa cum merg eu pe alee, îmi este dat să văd tradiţionalul nesimţit neaoş care, cu faţa spre gard, urinează ca un animal în plină zi şi faţă de toţi cei din jur. Din dreapta văd că se apropie un poliţist de el şi îmi încetinesc mersul la gândul că voi prins în cine ştie ce evenimente dramatice. Poliţistul ajunge lângă el şi îl apostrofează:
- Ce faci, băi nesimţitule, aici?
Nesimţitul se întoarce spre poliţist şi, fără a se opri din activitate, îl înjură crunt şi scuipă spre el. Poliţistul se opreşte câteva secunde, se uită la nesimţit, apoi se uită în jur şi plecă.
Ei, acum că ştiţi întâmplarea, cam ce credeţi că ar fi făcut un poliţist în Statele Unite spre care ne lungim gâturile în căutarea modelelor de democraţie? Nu v-aţi simţi mai în siguranţă trăind într-o ţară în care un poliţist pus în asemenea situaţie ar aresta imediat contravenientul?
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (41)

Napolitanele Naty (Premium doar în denumire)
de Mihaela Ionescu – 21/02/2009
Napolitanele Naty sunt, după cum scrie producătorul pe etichetă, un produs "premium". Adică ar trebui să fie un produs de calitate. Dacă traducem lista de ingrediente ne vom da seama că, în acest caz, "premium" este doar un cuvânt folosit, pentru că sună bine.
Crema folosită pentru umplerea napolitanelor analizate nu are nici un ingredient natural sau care să nu fi trecut printr-un procedeu industrial. Mai mult, prin degresare, cacaua pierde toate substanţele nutritive. Consumatorii tind să creadă că, prin degresare, caloriile vor dispărea. Numai că nu este adevărat, dovadă fiind valoarea energetică a produsului: pentru 100 de grame 473 kcal. Natura grăsimilor vegetale nu este precizată, deşi este un aspect foarte important. Dacă acestea au fost hidrogenate, sănătatea inimii şi a ficatului poate fi afectată în mod serios, mai ales că este folosită o cantitate destul de mare.
Pentru foile de napolitană s-au folosit doi coloranţi care pot duce la declanşarea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Carminul, E120, nu este permis în alimentaţia persoanelor suferinde de Alzheimer şi Parkinson, iar caramelul poate duce la apariţia distensiilor intestinale, a hipertrofiei rinichilor, la încetinirea creşterii.
Privit în totalitate, produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, după cum se specifică în Regulamentul European 1924/2006, citat de profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Zaharurile sunt prezente într-o cantitate foarte mare, fiind un adevărat pericol pentru sănătatea pancreasului, pe care îl epuizează. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că napolitanele Naty nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, suferinzilor de Alzheimer, Parkinson, celor cu ADHD. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant. Alergicii la soia, nuci, alune, arahide şi cei cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului la produs. Napolitanele Naty sunt interzise suferinzilor de celiachie.
INGREDIENTE
Naty premium wafer rolls. Cremă de cacao 55% (zahăr, grăsimi vegetale, zer pudră, cacao cu conţinut redus de grăsime 8% în crema care corespunde la 4% total ingrediente, amidon, emulgator: lecitină din soia E322, aromă, antioxidant: alfa-tocoferol E307), foi de napolitane 45% (făină de grâu, zahăr, dextroză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, emulsificator: lecitină din soia E322, coloranţi: caramel E150 şi carmin E120, sare, vanilină). Conţine gluten, produse lactate şi produse pe bază de soia. Poate conţine urme de nuci, alune şi arahide. Proteine 6g, glucide 74 g, lipide 17 g, valoare energetică 473 kcal/1989 kj.
Preluare din Jurnalul Naţional

duminică, 29 iulie 2012

Ce cumpărăm (40)

Suc de afine Clever (Suc de afine cu 90% apă)
de Mihaela Ionescu – 24/02/2009
Producătorii sucului de afine Clever s-au gândit că această denumire sună foarte bine. De aceea, au adăugat câteva picături din acest suc de fructe şi, pentru ca totul să pară veridic, au colorat apa cu aditivi alimentari periculoşi.
Siropul de afine Clever este un produs cu o listă compoziţională ciudată. Deşi legislaţia în vigoare cere ca ingredientele să fie enumerate în ordinea descrescătoare a cantităţii, producătorii le-au trecut într-o ordine aleatorie. Astfel, sucul de afine care are un procent de minim 0,2% este menţionat înaintea unui amestec de sucuri care au 6,8%. Aceasta ar fi cea mai mică dintre problemele pe care le are siropul analizat.
Pe eticheta lui scrie mare "sirop de afine", iar culoarea lichidului din sticlă aduce cu ceea ce ar fi trebuit să fie această băutură. Numai că afinele au o pondere aproape insignifiantă, de doar 0,2%. În aceste condiţii, rezultă că apa şi zahărul reprezintă aproximativ 90% din produsul analizat. Modul de preparare sugerat "o parte sirop şi şase părţi apă" s-ar putea traduce de fapt prin şapte părţi apă. Din cauza compoziţiei, în care zahărul este principalul ingredient, siropul de afine este un pericol pentru pancreasul endocrin, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Nu numai diabeticii vor avea de suferit de pe urma consumului acestui produs. Cei doi coloranţi utilizaţi au o serie de efecte adverse. Primii vizaţi sunt copiii, cărora le poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, E122 poate provoca urticarie şi edem şi are potenţial cancerigen. Albastrul brilliant FCF duce la apariţia bronhoconstricţiei, la distrugeri cromozomiale şi la rash. Acest amestec de culori a fost utilizat pentru a da impresia consumatorului că sucul este realizat chiar din afine.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Din informaţiile de pe eticheta nutriţională rezultă că produsul analizat are o valoare energetică mare. De asemenea, analizând sucul conform Regulamentului European 1924/2006, specialistul ne spune că este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de glucide. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni dermatologice, stomatologice, hepatice, cardiovasculare, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer.
ETICHETA
Zahăr, apă, suc de afine (min. 0,2%), suc de mure, căpşuni, vişine, zmeură (în proporţie variabilă min 6,8%), acidifiant: acid citric E330, aromă, coloranţi azorubină E122, albatru brilliant FCF E133. Mod de preparare: 1 parte sirop+6 părţi apă. Valoare energetică 337 kcal/1431 Kj, proteine <0,1 g, carbohidraţi 83 g, lipide <0,1 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

sâmbătă, 28 iulie 2012

Ce cumpărăm (39)

Batonul Bon sweet Bon (Baton cu miros de vişine)
de Mihaela Ionescu – 06/03/2009
Batonul cu aromă de vişine-frişcă "Bon sweet Bon" are o compoziţie specifică produselor industrializate: zahăr, arome sintetice, aditivi alimentari. Zahărul şi grăsimea vegetală sunt principalele ingrediente ale batonului analizat. Din această cauză, poate fi încadrat în categoria produselor dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, conform Regulamentului 1924/ 2006 CE. Pe lângă zahăr, produsul mai conţine şi alte glucide (sirop de glucoză-fructoză), ceea ce duce la suprasolicitarea pancreasului, care va fi nevoit să secrete într-o perioadă mai scurtă de timp mai multă insulină, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În compoziţia produsului intră şi o cantitate mare de grăsime vegetală, a cărei natură nu este specificată. Mai mult, nu se precizează dacă a trecut sau nu printr-un procedeu de solidificare, deşi din aspectul pe care îl are batonul acest lucru este foarte posibil. Dacă s-ar fi folosit o cantitate atât de mare de ulei, nu ar mai fi avut această consistenţă. Oricum, producătorul ar fi trebuit să specifice dacă a folosit ulei sau margarină, ambele grăsimi vegetale, pentru că între ele este o diferenţă foarte mare din punct de vedere al efectului asupra sănătăţii. Colorantul folosit pentru ca batonul să pară că are chiar vişine, E122 carmoizină, este unul încadrat în categoria celor periculoşi. Acesta poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate provoca urticarie şi edem. De asemenea, poate fi cancerigen.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi hipertensiune, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de boli hepatice şi renale. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu acordul medicului curant. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului, iar cei cu celiachie vor evita produsul.
Ingrediente
Zahăr, grăsime vegetală, sirop de glucoză-fructoză, praf de cacao 13%, lapte praf, făină de soia, sorbitol E422, aromă identic naturală de vişine şi frişcă, pudră de fructe 0,1%, emulsificator lecitină de soia E322, conservanţi sorbat de potasiu E202, invertin, vanilină, colorant E122 carmoizină.
Preluare dinn Jurnalul Naţional

vineri, 27 iulie 2012

Nu e important

Imagine preluată de pe old.varnita.md
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Aud și văd o mare foială în lumea politică și societatea românească în ultimul timp. O mulțime de oameni, emit păreri, fac supoziții sau dau verdicte. Toți sunt pricepuți, toți sunt specialiști, toți se consideră singurii păstrători ai adevărului. Adversari nu mai există, există doar dușmani, iar Europa a fost invadată de pârele iresponsabile ale unor scelerați. Și, pentru că toată lumea emite păreri, de ce să nu emit și eu? Pentru că eu nu consider că e important:
- că niște minți scelerate au afirmat în Europa că în România a avut loc o lovitură de stat (ca o paranteză, vă rog să rețineți că această sintagmă va fi folosită mult, mult timp de acum încolo de intelectuatea românească subțire, gen alde Andrei Pleșu sau comentatori refulați gen alde Ion Cristoiu), ignorând cu bună știință că Parlamentul nu poate da o lovitură de stat;
- că niște minți scelerate au plâns la porți străine că suspendarea președintelui este neconstituțională, deși acest lucru e specificat cât se poate de clar în Constituția noastră;
- că niște minți scelerate au afirmat că sunt arestați judecătorii Curții Constituționale, deși aceștia nu sunt judecători în totalitate și au fost numiți de domnul Băsescu;
- că niște minți scelerate au împânzit Europa cu un val de murdărie și ură (de care v-am avertizat cu ceva timp în urmă) care nu au afectat vreun partid, ci țara în totalitatea ei;
- că niște minți scelerate au umplut mass media cu afirmația că alegerea lui Antonescu și Ponta (deși nu acesta este subiectul referendumului!) va duce la pierderea fondurilor europene, uitând cu nerușinare că guvernarea PDL-istă a făcut din România campioana Europei la cuantumul fondurilor europene pierdute;
- că niște minți scelerate au născocit că sunt apărătorii dreptății, crezându-ne niște idioți care au uitat când strigau sus și tare că nu au de gând să respecte deciziile instanțelor judecătorești;
- că niște minți scelerate au mințit că nu sunt respectate deciziile Curții Constituționale, deși fiecare act legislativ legat de suspendarea domnului Băsescu a fost confirmat de aceasta;
- că niște minți scelerate încearcă să facă din domnul Băsescu simbolul adevărului, în condițiile în care acesta minte de la o zi la alta atunci când afirmă azi că el îndeamnă populația să iasă la vot, iar mâine o îndeamnă să boicoteze votul;
- că niște minți scelerate vorbesc de lupta lor pentru bunăstarea poporului, în condițiile în care au condamnat mase de oameni la moarte prin închiderea spitalelor.
Nu, nimic din toate acestea nu sunt importante. Astea și multe altele. Nimic, dar absolut nimic, vă rog să mă credeți. Singurul lucru important este faptul că există oameni care cred și răspândesc asemenea elucubrații.
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (38)

Nuga cu arahide Enola (Nuga din margarină)
de Mihaela Ionescu – 09/03/2009
Pentru producătorul Enola reţeta de nuga este simplă: se amestecă zahăr cu margarină şi se presară arahide. Consumatorul va suferi însă complicaţii mai ales dacă produsul va face parte din dieta lui zilnică. Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutriţional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă (zahăr şi sirop de glucoză). Din această cauză pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, produsul analizat conţine o cantitate foarte mare de grăsime vegetală hidrogenată (margarină). Aceasta este incriminată în apariţia unor boli grave ale inimii şi ale ficatului. De aceea, în unele ţări folosirea grăsimilor vegetale hidrogenate a fost restricţionată, iar în altele interzisă.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că, în concordanţă cu Regulamentul European 1924/2006 produsul nu corespunde criteriilor nutriţionale, fiind dezechilibrat din acest punct de vedere.
Din informaţiile nutriţionale pe care le oferă producătorul rezultă că nuga are şi o valoare energetică foarte ridicată de care trebuie să ţină cont mai ales persoanele obeze sau supraponderale. Produsul analizat nu conţine aditivi alimentari, dar acest lucru nu înseamnă că are o valoare biologică ridicată. Dimpotrivă, având în vedere că are în compoziţie în special ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, aduce deservicii sănătăţii consumatorilor.
Producătorul nu specifică dacă aromele utilizate sunt naturale sau de sinteză, detaliu important în stabilirea calităţilor nutriţionale ale produsului. Oricum, prin cantitatea mare de margarină folosită se compromite toată compoziţia.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, hepatice, renale, dermatologice, stomatologice, celor cu hiperuricemie (gută), celor cu celulită, persoanelor cu statu proinflamator sistemic, celor cu dislipidemii. Suferinzii de diabet vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la arahide şi la ou vor testa o mică parte de produs pentru a vedea reacţia organismului.
ETICHETA
Zahăr, sirop de glucoză, arahide 20%, albumină, grăsime vegetală hidrogenată, aromă de migdale şi vanilie. Valoarea nutritivă la 100 g produs: valoare energetică 416 kcal, glucide 86%, grăsime 5,3%, proteină 6,1 %, umiditate 2,2%.
Preluare din Jurnalul Naţional

joi, 26 iulie 2012

Uciderea victimelor din culpă

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Într-o postare scrisă imediat după evenimentul în care a fost implicat Şerban Huidu (am scris eveniment pentru că ceea ce s-a întâmplat, după părerea mea, nu se poate numi accident) îmi puneam câteva întrebări legate de sensurile ascunse ale termenului de ucidere din culpă.
Iată că procesul s-a finalizat cu o decizie care era de aşteptat: vinovatul a fost sancţionat cu puşcărie pentru doi ani şi jumătate cu suspendare. Iar de aici încep întrebările pe care mi le pun. Poate fi considerată eficientă o pedeapsă cu suspendare în cazul în care, prin faptele sale, un om este vinovat de moartea altora? Cu ce îl sensibilizează pe vinovat o pedeapsă cu suspendare, afară de faptul că îl doare în cot de ea? Care este rolul unei pedepse, indiferent de gravitatea sau intensitatea ei? Personal, nu văd transmis un alt mesaj decât acela că fraţilor, puteţi omorî din culpă câţi oameni vreţi pentru că seara veţi dormi liniştiţi acasă. Îi va scădea salariul pentru asta? Nu va mai dormi noaptea de ruşine? Îi va fi scris pe cărţile de vizită sau pe uşa apartamentului? Va ava un drept, un singur drept suspendat sau diminuat? Îl va durea cât de puţin în altă parte decât regiunea cotului? Revin cu aceeaşi întrebare: care este rolul pedepselor?
Iar cea de a doua întrebare este legată chiar de esenţa faptei. Accept ideea şi mi se pare legitim să fie încadrată ca omor din culpă dacă un şofer rulează pe şosea, un cui îi sparge o roată, maşina îşi pierde aderenţa, şoferul pierde controlul maşinii care, începe să se mişte necontrolat pe şosea provocând o tamponare încheiată cu morţi. Şoferul nu are absolut nicio legătură cu cuiul intrat în cauciuc şi nici cu pierderea controlului maşinii, victimele fiind cât se poate de clar rezultatul un accident. Dar când un şofer intră în mod intenţionat şi perfect conştient pe contrasens, mai poţi vorbi de accident? Ce se aştepta să găsească pe contrasens? Un covor de flori şi fanfara din Clejani cântându-i de bun venit? Dacă nu îşi asuma riscul unui accident, atunci de ce nu a mers tot drumul pe contrasens? Poţi să crezi chiar şi doar o secundă, că un şofer care intră în mod voit şi conştient pe contrasens nu ştie că îşi asumă un risc la fel de voit şi de conştient, nu numai pentru ceilalţi participanţi la trafic, dar chiar pentru el şi cei din maşina lui? Mai poţi vorbi de un accident în cazul unei fapte comisă cu bună ştiinţă? Accident este dacă noaptea, pe întuneric, îmi bag degetele în priză în loc să apăs întrerupătorul. Dar dacă eu fac acelaşi lucru pe lumină şi perfect conştient, mai putem vorbi de un accident?
Singura durere pe care o am legat de acest caz nu este inexistenţa pedepsei pentru Huidu, ci faptul că, în postarea mea anterioară am avut dreptate. Pentru că, iată ce spune o rudă a uneia dintre victime: "Consider această pedeapsă revoltătoare. Consider că el trebuia să fie arestat din 16 octombrie, având în vedere cum a executată această crimă care nu a fost accident. Nu ştiu de ce au luat această decizie. E revoltătoare". Da, din păcate aşa a fost. O faptă comisă cu bună ştiinţă şi în perfectă cunoştinţă de cauză, care nu poate fi numită altfel decât crimă.
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (37)

Hrean ras în oţet Kiskunfélegyházi (Hrean cu 5 E-uri)
de Mihaela Ionescu – 18/03/2009
Prepararea hreanului ras este o activitate care nu durează mai mult de zece minute. Gospodinele care nu au însă acest timp pot cumpăra un produs de-a gata, numai că trebuie să fie atente că pe lângă hrean mai cumpără şi o mulţime de aditivi alimentari.
Valoarea energetică a hreanului analizat este mare. Hreanul ras în oţet Kiskunfélegyházi are în compoziţie cinci aditivi alimentari, unii dintre ei periculoşi pentru sănătate. Făina de seminţe de guar E412, guma xanthan E415 şi făina de seminţe de carruba E410 pot provoca probleme ale tractusului digestiv. E412 poate provoca greaţă, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. Guma xanthan este incriminată în interferarea cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale, iar făina de seminţe de carruba are acţiune laxativă, şi în cazul persoanelor sensibile poate provoca alergii. În plus, fiind înecat în atâţia aditivi alimentari, hreanul îşi pierde proprietăţile nutritive şi nu vă veţi mai putea bucura de efectele benefice pe care le-ar putea avea.
Lista aditivilor periculoşi este completată de antioxidantul metabisulfit de sodiu E223, care are şi el o serie de efecte adverse. Dintre acestea, cel mai grav este faptul că împiedică fixarea vitaminei B1. De asemenea, metabisulfitul de sodiu produce dureri de cap, ameţeli, provoacă afecţiuni intestinale şi declanşează astmul de sulfit. Produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, bazându-se pe normele impuse de Regulamentul European 1924/2006. Hreanul ras în oţet Kiskunfélegyházi are în compoziţie un exces de glucide (zahăr) cu absorbţie rapidă, care epuizează funcţia pancreatică, dar şi lipide de origine vegetală. De asemenea, produsul analizat conţine şi o cantitate însemnată de sare.
Concluzia specialistului
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cu afecţiuni cardiace, renale, dermatologice, hepatice, celor cu alergii, bolnavilor de cancer, celor care suferă de diverse maladii ale tractusului digestiv, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului specialist şi vor ţine cont de cantitatea de glucide în cazul în care doresc să consume acest produs. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa înainte de consum o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.
Ingrediente
Hrean, apă, oţet, zahăr, ulei vegetal, sare iodată, acidifiant acid citric E330, subs tanţe de îngroşare: făină de seminţe de guar E412, gumă xanthan E415, făină de seminţe de carruba E410, lapte praf, antioxidant metabisulfit de sodiu E223, condimente.
Preluare după Jurnalul Naţional

miercuri, 25 iulie 2012

Felicitări, domnule Băsescu!

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
S-ar putea ca unii dintre cititorii acestui blog să fie miraţi de titlul acestui articol. Nu au de ce. Dacă veţi consulta arhiva blogului veţi mai găsi articole în care l-am felicitat pe domnul Băsescu, atunci când a făcut o faptă pentru care merita acest lucru. Obiectivitatea mea a mers şi mai departe, dacă ne gândim că l-am felicitat chiar şi pe domnul Boc, ceea ce, trebuie să recunoaşteţi, este destul de dificil chiar şi pentru susţinătorii dânsului…
Ei, atunci pentru ce aceste felicitări? Ei bine, vreau să-l felicit pe domnul Băsescu pentru consecvenţa dânsului. Consecvenţă manifestată pe trei planuri care fac parte din cele care ne definesc personalitatea.
Primul plan este cel al limbajului. Domnul Băsescu a fost marinar. Şi nu de orice fel, ci de cursă lungă. Nu am nimic de reproşat acestei meserii sau limbajului folosit, iar marele Jack London este o dovadă clară că, din rândul lor pot naşte mari oameni. Totuşi, limbajul tehnic folosit prezintă unele particularităţi ca, de altfel, limbajul oricărei meserii. Iar domnul Băsescu, deşi a fost ministru al transporturilor, deşi a fost primar general al Bucureştilor, deşi a ajuns preşedinte, ne-a dovedit că nu l-a uitat, că i-a rămas fidel. Astfel, cu ajutorul dânsului, expersii de genul ţigancă împuţită sau găozar au fost consacrate în literatură ca dovezi incontestabile de consecvenţă lingvistică.
Al doilea plan este cel al sincerităţii. De când îl ştim, cu mic cu mare, un lucru este sigur: domnul Băsescu este un model de sinceritate. Cariera politică a dânsului ne-a oferit suficiente prilejuri memorabile, care au reliefat nu numai o sinceritate debordantă, dar şi o mare sensibilitate. Să ne reamintim cu drag în acest sens acel lacrimogen dragă Stolo, rămas bun spus cu atâta sinceritate încât l-a vindecat instantaneu pe domnul Stolojan, permiţându-i aproape la fel de instantaneu să devină dintr-un PDL-ist bolnav un europarlamentar sănătos. Consecvenţa domnului Băsescu a mai avut prilejul să ni se arate atunci când a promis că va demisiona în cinci minute sau că nu a lovit acel copil în barbă, dând prilej domnului Funeriu să-şi manifeste competenţele de chimist în domeniul fizicii.
Al treilea plan al consecvenţei domnului Băsescu este cel al realizărilor. Realizări manifestate, în special prin distrugeri. Într-o carieră politică fulminantă, domnul Băsescu a reuşit să desfiinţeze un partid (PD), să-i „debarce” pe fondatorul şi conducătorul acestuia (domnul Roman), să-i desfiinţeze doctrina (făcând ca un partid de dreapta să aibă doctrină de stânga sau invers…), să răstoarne un guvern (cel al domnului Ciorbea), să demoleze toate tonetele din Bucureşti fără să pună nimic în loc, să vâneze toţi câinii maidanezi fără să prindă unul, să învrăjbească toate clasele sociale din ţară şi să fie suspendat de două ori. Trebuie să recunoaşteţi că nu sunt mulţi cei care se pot lăuda cu asemenea consecvenţă.
De aceea, astăzi îi transmit felicitările mele. Pentru consecvenţă.
Să auzim de bine.

Ce cumpărăm (36)

Pate vegetal Ardealul (Pateu vegetal din ulei cu multe calorii)
de Mihaela Ionescu – 25/03/2009
Pateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa şi uleiul vegetal, urmate de proteina vegetală de soia, aditivi alimentari şi condimente. Amestecul de apă, ulei şi proteină vegetală de soia trebuia îngroşat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenţa dorită de producător. Pe lângă amidonul de cartofi a fost utilizat şi caragenanul E407, o substanţă care poate duce la apariţia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina în cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost îmbunătăţit cu condimente, dar şi cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Aspectul produsului analizat a fost îmbunătăţit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer şi Parkinson.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune, luând în considerare Regulamentul European 1924/2006 că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide, dar şi de glucide cu absorbţie rapidă (zahăr). De asemenea, pateul vegetal Ardealul are o valoare energetică ridicată.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor (din cauza amidonului şi a zahărului), bolnavilor cu afecţiuni inflamatorii, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), de boli hepatice şi renale. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa o cantitate mică de produs, pentru a vedea care sunt efectele asupra organismului.
Ingrediente
Apă, ulei vegetal, proteină vegetală de soia, amidon din cartof, agent de îngroşare (caragenan E407), zahăr, amestec de condimente (ceapă, măghiran, ghimbir, enibahar, nucşoară, cuişoare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, potenţiator de aromă monoglutamat monosodic E621, antioxidanţi (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.
Preluare din Jurnalul Naţional

marți, 24 iulie 2012

Cum se cultivă

Imagine preluată de pe agricultor.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
În regulamentele militare era un articol care ne trezea un amuzament permanent şi anume, cel referitor la cultivarea bărbii sau mustăţii.
Fără discuţie că sintagma se referea la posibilitatea de a purta mustaţă sau barbă fiind militar, cu condiţia unei prezentări îngrijite. Dar cuvântul cultivare ne oferea suficiente prilejuri nu numai de amuzament, ci şi de adânci meditaţii existenţialiste. Pentru că, aidoma oricărei alt procedeu de cultivare, nu este suficient să însămânţezi, ci să beneficiezi şi de un sol favorabil, de preferinţă îngrăşat, sol care, în cazul nostru era reprezentat chiar de faţa respectivului...
Armata a trecut, iar acum suntem într-o pauză de curs şi stau la fumat împreună cu câţiva dintre colegi. Expresia stau la fumat trebuie luată stricto sensu pentru că eu stau şi ei fumează... Lângă mine pufăie de zor Petrică.
Petrică nu posedă nicio caracteristică anume care să-l facă demn de menţionat pe un blog. Poate doar faptul că este proprietarul unui uşor prognatism din naştere. Pentru neiniţiaţi, prognatismul reprezintă o deformare manifestată prin ieşirea mai evidentă spre faţă a maxilarului inferior. A mandibulei. A fălcii. A bărbiei, fraţilor, ce s-o mai lungim... Ei bine, în afară de acest prognatism, Petrică era un cetăţean banal, comun, al societăţii noastre.
Asta până azi, în pauza de fumat când, observ cu stupoare că Petrică a început să-şi cultive barba. La sesizarea mea, fapta lui trezeşte treptat interesul tuturor. Dacă până mai ieri credeam că este doar o formă de neglijenţă, iată că acum Petrică ne confirmă acţiunea lui premeditată: intenţionează să-şi lase barbă. Ceea ce nu ar fi un lucru rău dacă nu luăm în seamă faptul că barba lui Petrică nu creşte uniform şi regulat ca la tot omul, ci sub forma unor smocuri de lungimi şi cu amplasamente faciale diferite.
Urmează două ore de desen tehnic. Nici acest lucru nu ar necesita o menţiune specială, afară de faptul că profesorul nostru este un tip foarte pedant. Fie iarnă, fie vară, vine îmbăcat la costum, cravată închisă la gât şi vestă, părul îi este bine lins şi unghiile întotdeauna curate şi tăiate. Nimic rău în toate astea, veţi spune. Dar dacă vă spun că avea aceleaşi pretenţii şi faţă de noi, studenţii lui nevinovaţi, atunci ce mai aveţi de zis?
Intrăm la oră, ne proţăpim în faţa planşetelor şi începem să tragem de teuri. Domnul profesor se plimbă grav, cu mâinile la spate printre rândurile de planşete, dându-ne indicaţiile de rigoare. Aspru, dar sever, ca să citez un clasic în viaţă, nimic nu scapă ochiului său vigilent. Iată că acum, drumurile lui europene l-au adus în apropierea bunului nostru Petrică, cel cu prognatism şi barba nerasă de două zile. Privindu-l cu un ochi de vultur, profesorul îl chestionează:
- Petrică, ce e cu barba asta la tine? făcând o evidentă aluzie la tuleiele ciufulite de pe faţa lui Petrică.
Atent la ce desena, Petrică ridică ochii puţin confuz, recuperează parţial şi răspunde pătruns de sinceritatea vorbelor:
- N-am ce face, dom’ profesor, o am din naştere!
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (35)

Cremă de brânză Camembert (Camembert cu fosfaţi)
de Mihaela Ionescu – 13/04/2009
Cumpărătorii cremei de brânză Camembert vor avea impresia că achiziţionează un produs care nu le poate pune în pericol sănătatea. Numai că, dacă vor citi cu atenţie eticheta, vor constata că are în compoziţie aditivi alimentari din categoria celor periculoşi.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide de natură animală. Specialistul nostru se bazează pe normele formulate în Regulamentul European 1924/2006. Emulgatorii folosiţi de producător, ortofosfaţii şi polifosfaţii de sodiu, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În cazul unui consum ridicat, se ajunge la osteoporoză sau la depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Sorbatul de potasiu poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamine B12. Nisina E234 este suspectat că poate selecta agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice, avertizează prof. Mencinicopschi. Astfel, consumul ridicat de alimente care conţin E234 poate inhiba efectul antibioticelor.
Fumătorii şi persoanele care suferă de afecţiuni pulmonare trebuie să aibă grijă la consumul acestui produs, pentru că E160 betacaroten folosit drept colorant, poate duce la cancer. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu boli cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu maladii pulmonare, celor cu osteoporoză.
Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor consuma o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.
INGREDIENTE
Cremă brânză Camembert. Grăsime substanţă uscată 55%. Camembert President, lapte degresat, unt president comte, emulgatori (ortofosfaţi şi polifosfaţi de sodiu E450), proteine din lapte, conservanţi sorbat de potasiu E202 şi nisin E234, colorant betacaroten E160. Valoare energetică 1190 kj/287 kcal. Proteine 12 g, glucide 2 g, lipide 25,2 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

luni, 23 iulie 2012

Garagaţă

Imagine preluată de pe trombon.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Termenul de garagaţă mai este cunoscut şi sub forma de caracaţă. Este un termen argotic, utilizat atunci când se vorbeşte mult, în băşcălie şi mincinos, fără rost şi, asemeni multor altor cuvinte româneşti, provine din limba greacă. Mai lasă-te, băi de garagaţă! este îndemnul cu care încerci să potoleşti un limbut mincinos.
Ca şi în cazul altor cuvinte, au existat şi pentru acest cuvânt vremuri de aur, când era mult mai des folosit. Acum, personal, l-am auzit mai rar folosit, asta până nu a intervenit în forţă Uniunea Europeană şi Comisia Europeană.
Şi iată că uniţi în cuget şi simţiri, Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel îşi exprimă cât mai vocal indignarea pentru iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui, omiţând cu bună ştiinţă să arunce o privire prin Constituţia României ca să vadă cu ochii lor cât de constituţională este procedura. La fel de constituţională ca a americanilor, indignaţi şi ei. Garagaţă!
Aceleaşi Uniune Europeană şi Comisie Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel îşi manifestă cât mai declarativ indignarea privind stabilirea numărului de voturi necesare demiterii preşedintelui, în condiţiile în care, atunci când acea prevedere aiuritoare de 50 plus unu a fost făcută cadou preşedintelui încălcându-se cele mai elementare reguli democratice, nu au avut nimic de zis şi nici de reproşat. Garagaţă!
Aceeaşi Uniune Europeană şi Comisie Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel se manifestă cât mai nervos şi virulent atunci când e vorba de înlocuirea unui judecător al Curţii Constituţionale care nu e judecător (!), în condiţiile în care nu a spus nici pâs atunci când membrii respectivei curţi au fost numiţi în majoritate din partidul domnului Băsescu, atentându-se grav la mult clamata independenţă a justiţiei. Garagaţă!
Tot Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel au tăcut ca peştii în nămol atunci când fostul premier puternic susţinut de domnul Băsescu clama prin toate mijloacele mass media că nu are de gând să respecte hotărârile judecătoreşti privind salariile bugetarilor, ştergându-se astfel la fund cu independenţa justiţiei şi noţiunea de stat de drept. Garagaţă!
Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel nici nu se uitau la România atunci când preşedintele decidea, iar guvernul executa închiderea spitalelor, acţiunile lor situîndu-se foarte aproape de noţiunea de genocid. Garagaţă!
Când fostul guvern băsist refuza să organizeze alegeri într-un judeţ (Baia Mare, mi se pare) de frică să nu-l piardă din fief, Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel nu manifestau nicio grijă, cât de mică, pentru ceea ce înseamnă democraţie în România. Garagaţă!
Când fostul guvern băsist conducea România exclusiv prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel erau ocupaţi cu cu nivelul poluării provocat de vânturile trase de vacile din şeptel, lucru care îi făcea să uite de respectarea pricipiilor democraţiei şi de existenţa instituţiei Parlamentului. Garagaţă!
Când cetăţenii erau arestaţi de jandarmi pentru că strigau Jos Băsescu, iar cei care strigau Sus Băsescu erau lăsaţi de capul lor, Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel nu auziseră încă de noţiunile de democraţie şi respectarea ei. Garagaţă!
Când ambasadorul României la Paris organizase alegerile la nivelul ambasadei atât de eficient încât un vot dura unsprezece secunde, Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel nu au crezut nicio clipă că e vorba de nerespectarea sau călcarea în picioare a vreunor principii. Garagaţă!
Şi mă opresc aici ca să nu vă plictisesc cu repetarea unui număr nesfârşit de minciuni şi abuzuri spuse şi făcute de guvernul băsist în frunte cu el lider maximo, abuzuri tolerate cu seninătate de Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sub bagheta dirijorului Angela Merkel. Cărora se pare că le place garagaţa.
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (34)

Feliile de pâine Tottis (Felii de calorii)
de Mihaela Ionescu – 13/04/2009
Feliile de pâine delicioase, crocante, dublu coapte, simple Tottis au în compoziţie un exces de lipide (ulei vegetal), care le imprimă o valoare energetică foarte ridicată - 452 kcal.
Produsul analizat conţine şi o cantitate însemnată de zaharuri rafinate cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă, care în combinaţie cu grăsimile afectează buna funcţionare a ficatului. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune că, din cauza compoziţiei, produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, bolnavilor de inimă, ficat, rinichi. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.
Ingrediente
Făină de grâu (conţine gluten), ulei vegetal, sare, zahăr, drojdie, emulsificator: mono şi digliceride ale acizilor graşi, făină de malţ (conţine grâu). Poate conţine urme de ulei de arahide, seminţe de susan, produse de soia, produse lactate. Valori nutriţionale: energie 452 kcal/1901 Kj, proteine 10 g, glucide 67 g, grăsimi 16 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

duminică, 22 iulie 2012

Ce cumpărăm (33)

Minipâini cu lapte Kuhnen Meister (Pâine cu zahăr)
de Mihaela Ionescu – 16/04/2009
Produsul "Minipâini cu lapte" Kuhnen Meister au în compoziţie o cantitate mare de zahăr rafinat, stresând pancreasul endocrin, care va fi nevoit să secrete o cantite mare de insulină într-un timp scurt.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că minipâinile au grăsimi vegetale într-o pondere mare, ceea ce face ca produsul analizat să fie dezechilibat nutriţional. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor şi obezilor sensibili la aditivii alimentari utilizaţi. Produsul le este interzis suferinzilor de celiachie.
Ingrediente
Făină de grâu, zahăr, grăsimi vegetale, ouă, drojdie, lapte praf degresat 2%, apă, sare, arome, emulsifianţi: mono şi digliceride ale acizilor graşi şi esteri ai acidului mono şi diacetil tartric cu mono şi digliceridele acizilor graşi E472, conservanţi propionat de calciu E282 şi acid sorbic E200. Colorant betacaroten E160.
Valori nutriţionale/100 g: valoare energetică 1486 kJ/353 kcal, proteine 8,2 g, carbohidraţi 53 g, lipide 12 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

sâmbătă, 21 iulie 2012

Ce cumpărăm (32)

Cerealele expandate Rollo (Cinci vitamine sintetice cu grăsimi şi zahăr)
de Mihaela Ionescu – 22/04/2009
Consumatorul poate crede că a cumpărat un produs care nu are cum să îi afecteze sănătatea, pentru că are cinci vitamine. Numai că trebuie să citească cu atenţie eticheta, fiindcă numai aşa va afla că de fapt a cumpărat un amestec de zaharuri şi grăsimi.
Cerealele expandate cu glazură de cacao şi cinci vitamine Rollo sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, după normele date de Regulamentul European E1924/2006. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat are în compoziţie o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat. Acestea stresează pancreasul endocrin care este nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-un timp scurt. De asemenea, produsul conţine şi grăsimi vegetale.
Amestecul zaharurilor cu grăsimi duce la probleme ale ficatului şi a ale sistemului cardiovascular. Cerealele Rollo conţin şi aditivi alimentari, E476 fiind unul dintre cei mai controversaţi. În urma testelor efectuate pe animale s-a constatat că are efecte hepato şi nefrotoxice. Efectele lui nocive sunt potenţate de prezenţa grăsimilor. În compoziţia produsului analizat intră şi vitamine, însă acestea nu au valoare biologică ridicată, deoarece sunt de sinteză şi sunt înecate în grăsimi şi zaharuri rafinate. Aceast amestec face ca produsul să aibă o valoare energetică ridicată, 481 kcal/100g.
Având în vedere că într-o zi un adult activ trebuie să consume 2.000 kcal, aceste cereale pot acoperi un sfert din necesar. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii hepato renale, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu probleme dermatologice. Cerealele Rollo le sunt interzise celiachicilor din cauza conţinutului de gluten.
Ingrediente
Glazură de cacao 65% (zahăr, grăsime vegetală, lapte praf degresat, cacao cu conţinut redus de grăsime 5%, dextroză, emulsificator lecitină E322 de soia şi PGPR E476 - poliricinoleat de poliglicerol), făină de porumb, făină de orez, făină de grâu, zahăr, cacao cu conţinut redus de grăsime, dextroză, amidon de porumb, extract de malţ, grăsimi vegetale, emulsificator: lecitină de soia E322, sare, arome, agent de glazurare shellac E904, vitamina B3 (PP sau Niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B9 (acid folic), B12 (cobalamină).
Conţine gluten, produse lactate şi produse pe bază de soia. Valori nutriţionale/100 g: proteine 8 g, glucide 61 g, zaharuri 36 g, lipide 23 g, acizi graşi saturaţi 15 g, colesterol 0,0715 mg, fibre 2,0 g, sodiu 0,13 g, 481 kcal/2024 Kj.
Preluare din Jurnalul Naţional

vineri, 20 iulie 2012

Fenomene stranii pe teritoriul României (5)

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Faptul că eu nu am mai scris articole pe această temă nu trebui să vă ducă la ideea că asemenea fenomene stranii nu s-au mai petrecut pe teritoriul României.
Doar că, de data asta, mă voi referi la un singur fenomen care însă, prin amploarea lui merită toată atenţia.
Este vorba de fenomenul ciudat al comentariilor pe diferite portaluri consacrate acestei activităţi sau în paginile de comentarii ale diferitelor publicaţii on-line. Am recunoscut deja că am avut momente în viaţă când am încercat nu numai să intru pe asemenea pagini dar, veţi fi surprinşi, chiar să scriu şi eu comentarii. Elanul meu tineresc a fost însă rapid spulberat de munţii de prostie care mi se relevau în acele rubrici.
Sunt un tip comod şi recunosc că citirea unui comentariu îmi impunea trei paşi obligatorii, paşi care nu mă încântau deloc. Primul pas era acela de a reuşi să descifrez textul în înşiruirea de cuvinte şi expresii agramate. Al doilea pas, mult mai greu, era acela de a reuşi să înţeleg ideea care, de cele mai multe ori era năucitor de tembelă sau atât de încâlcit exprimată încât nu au fost puţine cazurile când am renunţat la orice înţelegere. Iar cel de-al treilea pas era, firesc, răspunsul.
Mi-am păstrat însă obiceiul de a intra pe asemenea pagini din când în când, dar fără gânduri de răspuns sau comentarii, ci pentru purul amuzament. Iar evenimentele politice recente au fost un imbold în plus de a mai face câte o vizită acestor comentatori. Şi nu mi-a părut rău pentru că am reuşit astfel să relev un fenomen deosebit de straniu existent pe teritoriul ţării.
În condiţiile în care mare parte din populaţia multor oraşe a protestat luni de zile în stradă, chiar pe un ger cumplit, în condiţiile în care orice om întâlnit îţi răspunde la salut cu Jos Băsescu, în condiţiile în care toate sondajele, chiar cele PDL-iste, indică prăbuşirea fără drept de apel atât a domnului Băsescu, cât şi a partidului domniei sale, în condiţiile în care toţi aliaţii s-au lepădat de ei la modul cel mai vocal şi public, ei bine, în toate aceste condiţii, 99% din comentariile citite cu ocaziile pe care vi le menţionam, sunt pro-băsiste şi pro-PDL-iste. De o virulenţă şi agresivitate rar întâlnită! Rar, foarte rar câte un comentariu pro-USL, dar care e repede înăbuşit în faşă.
Să fie românii masochişti? Mă îndoiesc. Pur şi simplu pentru că sunt convins că cei mai mulţi nu ştiu ce e aia...
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (31)

Cipi Marshmallow twist (Zahăr colorat cu chimicale)
de Mihaela Ionescu – 27/04/2009
Cipi, produs dulce de cofetărie, reprezintă un amestec de zahăr rafinat şi coloranţi azoici chimci de sinteză, care afectează în mod serios sănătatea, mai ales în cazul copiilor.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că siropul de glucoză-fructoză, zahărul şi dextroza pun în pericol sănătatea pancreasului. Acesta va fi nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o periodă scurtă de timp, ceea ce va duce la epuizarea funcţiei pancreatice.
Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au arătat că zahărul este hrana preferată a celulelor canceroase şi de aceea este recomandat să fie consumat cu precauţie.
COLORANŢI PERICULOŞI
Pentru produsul analizat au fost folosiţi trei coloranţi chimici azoici de sinteză, care pot duce la declanşarea sidromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. Colorantul sunset yellow are stabilită o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Ponceau 4R are un potenţial cancerigen mărit şi de aceea are o doză zilnică admisă de doar 4 mg/kg corp. Aceasta a fost stabilită de JEFCA, forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Colorantul, galbenul de quinolină poate duce la apariţia alergiilor, a crizelor de astm, a dermatitelor. Pentru acesta a fost stabilită o doză zilnică admisă de 0-10 mg/kg corp.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produdusul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, celor cu astm, celor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu hiperuricemie (gută), suferinzilor de cancer. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide şi vor cere sfatul medicului curant.
CE SCRIE PE ETICHETĂ
Cipi. Produs dulce de cofetărie (Marshmallow twist). Sirop de glucoză-fructoză, zahăr, apă, dextroză, gelatină de porc, arome, coloranţi galben de quinoleină E104, sunset yellow E110, ponceau 4R E124. Valoare energetică la 100 g 325 kcal, proteine 4,2 g, carbohidraţi 76,5 g, lipide 0,2 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

joi, 19 iulie 2012

Prima TV şi statisticile

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Vă rog să-mi daţi voie să încep cu o mică paranteză. Cei doi porumbei despre care vă povesteam în postarea mea Suflete pereche, sunt acum fericiţii părinţi a doi puişori, două ghemotoace de puf gălbui pe care le veghează şi le hrănesc pe rând cu aceeaşi atenţie pe care mi-aş dori să o văd la câţi mai mulţi dintre semenii mei.
Şi acum, să trecem la treabă. Într-una din serile trecute n-am de lucru şi, în pauza pentru reclame de pe canalul Discovery, mă apuc să caut un alt canal. Întâmplarea face să dau peste postul Prima TV, post la care tocmai se prezenta un jurnal de ştiri. Şi ce credeţi că îmi este dat să văd? Păi, nimic altceva decât independenţa postului în plină acţiune într-un reportaj despre costurile arestării, spitalizării şi încarcerării lui Adrian Năstase!
Zău? se vor mira unii dintre voi, sper cât mai puţini. De ce ai pus semn de exclamare şi ce are respectivul reportaj cu independenţa postului? Ei, dragii mei, aici e aici! Păi, dacă nu ar avea, atunci ar fi trebuit ca respectivul reportaj să fie unul dintre ultimele pe această temă.
Ar fi trebuit ca, până acum, să ştim cât ne costă pe noi, contribuabilii, spitalizarea bandelor de ţigani interlopi care se taie pe banii lor şi se tratează pe banii noştri. Ar fi trebuit să ştim cât ne costă pe noi, contribuabilii, spitalizarea şi tratarea victimelor accidentelor provocate de beţivi sau inconştienţi pedepsiţi la puşcărie cu suspendare, dar fără să plătească un ban din buzunarul propriu. Ar fi trebuit să ştim până acum, cât ne costă pe noi, contribuabilii, îngrijirea, vindecarea şi educarea copiiilor abandonaţi de mame denaturate, în loc să alocăm acei bani copiiilor dotaţi. Ar fi trebuit ca, mulţumită acestui post de televiziune, să ştim cât ne costă pe noi, contribuabilii, tratamentul victimelor muşcate de haitele de câini vagabonzi faţă de care eu nu simt să am vreo obligaţie. Tot mulţumită aceluiaşi post ar fi trebuit să ştim deja cât ne costă pe noi, contribuabilii, întreţinerea sau moartea militarilor români căzuţi cine ştie în ce lupte duse în ţări străine, care nu au nicio legătură cu doctrina militară a României. Ar fi trebuit să vedem la acest post un reportaj despre cât ne costă pe noi, contribuabilii, moartea sau tratamentul oamenilor rămaşi în zonele în care s-au desfiinţat spitalele. La fel de interesant ar fi fost dacă ne-ar fi spus cât ne costă pe noi, contribuabilii, educarea şi formarea medicilor care, urmând îndemnul domnului Băsescu, părăsesc ţara la terminarea facultăţii. Sau, să ne spună cu ce sume au contribuit contribuabilii la modernizarea vilei în care va locui domnul Băsescu după ce nu va mai fi preşedinte, în timp ce oamenilor li se amputau salariile. Şi încă multe alte cheltuieli care ne privesc pe noi, contribuabilii.
Ar fi trebuit ca acest post să ne ofere amănunte despre cât ne costă pe noi, contribuabilii, timpul pierdut cu urmărirea unor astfel de emisiunui. Abia după aia, la urmă de tot, să ne spună cât ne-a costat Adrain Năstase.
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (30)

Salamul cu şuncă ţărănesc Primo (Apă la preţ de carne)
de Mihaela Ionescu – 06/05/2009
6 aditivi alimentari ce pot afecta sănătatea sunt conţinuţi de salam. Cantitatea mare de apă din salamul cu şuncă ţărănesc Primo este mascată de aditivi alimentari, proteină de soia şi amidon. Consumatorul plăteşte salam şi cumpără carne puţină şi multă apă.
Salamul cu şuncă ţărănesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Acesta se foloseşte de Regulamentul European 1924/2006.
Produsul analizat conţine o cantitate însemnată de apă, al doilea ingredient din punct de vedere cantitativ. Pentru ca salamul să aibă consistenţa dorită s-a folosit agentul de îngroşare E407, dar şi proteină vegetală din soia şi amidon. De asemenea, în compoziţia produsului s-a folosit şi o cantitate mare de conservat nitrit de sodiu. Acest aditiv alimentar are un mare potenţial cancerigen, fiind interzis în alimentaţia copiilor. Pe lângă conservant, au mai fost utilizate şi alte E-uri, cu efect negativ asupra sănătăţii consumatorilor. Polifosfaţii împiedică fixarea calciului în oase, ducând la apariţia osteoporozei şi a depunerilor anormale de calciu (osteofite). Monoglutamatul de sodiu E621 poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Nu este admis în produsele pentru copii. Colorantul carmin poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate.
Specialistul nostru recomandă ca acest aditivi să fie evitat de persoanele cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu status proinflamator sistemic (poliatrite), suferinzilor de boli pulmonare, de afecţiuni dermatologice, astmaticilor, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative diabeticilor, celor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, bolnavilor de cancer, celor cu osteoporoză.
Salamul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten.
Ingrediente
Primo, mezeluri de primă mână. Salam cu şuncă ţărănesc. Carne de porc, apă, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E251), stabilizator polifosfaţi de sodiu E452, antioxidant izoascorbat de sodiu E301, zaharuri, agenţi de îngroşare caragenan E407, potenţiator de gust monoglutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120. Conţine soia, gluten.
Preluare din Jurnalul Naţional

miercuri, 18 iulie 2012

Examenul de maturitate

Imagine preluată de pe botosaninecenzurat.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Aşa se numea examenul de bacalaureat odinioară, denumire care, trebuie să recunoaşem, este mult mai plină de semnificaţii.
Din chiar numele avut deducem uşor că nu era doar un examen al cunoştinţelor dobândite, dar şi un examen al maturităţii utilizării cunoştinţelor dobândite.
Vuiesc mijloacele mass media despre rezultatele catastrofale ale recentei sesiuni de bacalaureat. Ştiţi ceva? Asta nu e nimic! Să vedeţi de acum încolo! Şi haideţi să vedem de ce.
Alvin Toffler în al său Şoc al viitorului considera că este nevoie de cel puţin şapte cauze pentru a explica sau genera un fapt. Şi bine făcea pentru că în zilele noastre toţi se întrec în a arăta cu degetul doar un singur vinovat, fie el şcoala, fie el părinţii. Lucrurile nu cred că stau aşa simplist. Şi ca să înţelegem mai bine fenomenul trebuie să facem o departajare între comentariile privind funcţionarea actuală a sistemului de învăţământ şi ceea ce dorim noi de la acest sistem.
În ceea ce priveşte dorinţele noastre ca părinţi sau simpli cetăţeni ai acestei ţări îmi este greu să mă pronunţ. Dar în privinţa funcţionării actualului sistem, o, da, sunt destule de spus.
În primul rând, o vină o poartă părinţii. Ahtiaţi după televizoare cu plasmă sau alte bunuri domestice, părinţii au intrat într-o cursă de câştigare a banilor care are un început, dar nu are un sfârşit. Pornind de la principiul catastrofal de lasă maică, de ce să tragă el acuma, săracul, că am tras noi destul, părinţii refuză să le mai ceară responsabilităţi copiiilor, le împiedică maturizarea şi consideră libertinismul sinonim cu dezvoltarea liberă a viitorului adult. Viitorul adult este învăţat să ocolească greutăţile în loc să le biruie, iar când nici aşa nu izbuteşte, fusta mamei este următoarea soluţie. Nedîndu-i-se atribuţiuni, nu i se cer nici răspunderi, pentru ca, mai apoi, părinţii să recurgă la psiholog ca să afle ce e cu odrasla lor. Mai mult de atât, dintr-o dorinţă care, sper, nu este doar românească, aceştia consideră şcoala nu un loc de întrecere a cunoştinţelor obţinute, ci unul de întrecere al averilor deţinute. Rezultatul pentru chiar promotorii unei astfel de comportări, este acela că, la plecarea spre şcoală, elevul este mai procupat dacă i se asortează pantofii decât dacă şi-a scris rezumatul la română.
În al doilea rând, este vina şcolii. Reformele numeroase, nesfârşite am putea spune, au făcut ca sistemul de învăţământ să fie sinonim cu haosul. Indiferent de salariile primite, profesorii nu mai au aplicaţie pentru meseria lor, nu mai depun interes şi nu îi interesează nici atragerea şi nici pregătirea elevilor. Iar cine dă vina pe sistemul de salarizare spune o mare prostie pentru că, de când e lumea şi pământul, profesorii din România nu au excelat în venituri. Spun asta în perfectă cunoştinţă de cauză pentru că mama a fost profesoară, dar a avut elevi care au căutat-o personal sau la telefon şi la douăzeci de ani după ce nu le-a mai fost profesoară. Într-o oglindă injustă cu părinţii, profesorii arată cu degetul părinţii, uitând că un elev, de cele mai multe ori, stă la şcoală mai multe ore decât cu părinţii lui. Profesorii nu mai sunt interesaţi de actul de învăţământ în totalitatea lui, neglijând orice acţiuni extraşcolare sau de atragere a elevilor.
În al treilea rând este vina sistemului. Un sistem care nu a pus accent pe autoritatea profesorilor, aşa cum sunt ei, buni sau răi, dar profesori, un sistem care nu a impus disciplina elevilor, iar acum se întreabă de ce fumează elevii în curtea şcolii. Un sistem care, an de an a cerut tot mai puţin oferind şi mai puţin. Îmi aduc aminte (şi nu sunt milioane de ani de atunci) că vacanţele mele erau un coşmar şi abia aşteptam începerea şcolii ca să mă liniştesc puţin. Asta pentru că, înaintea intrării în vacanţă, venea profesorul de chimie şi zicea copii, intraţi în vacanţă, aveţi timp, deci faceţi voi douăzeci de probleme, după care venea profesorul de matematică cu aceleaşi solicitări, după care venea cel de fizică cu acelaşi număr de probleme şi cel de română cu zece compuneri. Acum? Pentru elevii de acum, vacanţa este egală cu zero activităţi. Un sistem care nu încurajează munca, care nu încurajează şi răsplăteşte competiţia, un sistem în care au fost desfiinţate (dacă nu mă înşel, de doamna Andronescu) şcolile de meserii, iar acum ne întrebăm de ce vor toţi să facă o facultate.
În al patrulea rând este vina elevilor. Megând pe linia naturală a minimei rezistenţe, elevii au renunţat total şi definitiv la orice dorinţă de autodepăşire, se ştiu susţinuţi de munca părinţilor şi apăraţi de comoditatea acestora. Se terezesc orbi şi neputincioşi în faţa un obstacole care, altădată erau minore, dar care, acum li se par apocaliptice, ceea ce îi face să clacheze fizic sau nervos la prima confruntare. Şmecheriile utilizate cât mai vocal de către părinţii lor devin motto-urile lor, iar simbolurilor lor, mulţumită atât şcolii, cât şi părinţilor, nu mai sunt oamenii care fac sau au făcut ceva, ci cei care nu fac nimic. Necontrolat de către părinţi sau de şcoală, dezinteresul lor ajunge pe asemenea culmi încât întrece instinctul de conservare. Prezenţa camerelor de supraveghere la examene a stârnit asemenea panică nu din cauza unor traume psihologice (false şi alea), ci din cauza limitării posibilităţii copierii, furtul şi înşelăciunea fiind considerate mijlocele optime de reuşită în viaţă în scara lor de valori. Lipsa maturităţii, a conştientizării valorii muncii şi dezinteresul au făcut ca viitorii adulţi să refuze înscrierea la examen de frică să nu fie prinşi copiind, iar cei picaţi să râdă ca proştii, bazându-se pe principiul că au grijă părinţii lui.
Iată că nu am reuşit să găsesc şapte motive (e drept, nici nu m-am străduit destul...), dar cele patru găsite cred că sunt destul de solide şi reale. Personal, nu cred că drama cea mare este numărul mare de căzuţi la examen, ci faptul că aceşti copii sunt viitorii adulţi, care vor trebui să rezolve problemele propriei vieţi şi a celor de lângă ei, că aceşti copii care râd ca proştii că au luat doi vor fi viitorii adulţi care vor avea copii la rândul lor.
Să auzim de bine!

Ce cumpărăm (29)

Fulgi de cartofi Darling (Piure din patru aditivi alimentari periculoşi)
de Mihaela Ionescu – 14/05/2009
Fulgii de cartofi Darling conţin 2 surse ascunse de sodiu . Pentru cei care nu au timp să cureţe doi-trei cartofi şi să îi amestece cu puţin unt, fulgii de cartofi Darling pot fi o alternativă rapidă. Numai că, dacă citiţi cu atenţie eticheta, vă veţi da seama că nu este o variantă sănătoasă.
Cartofii deshidrataţi sunt ingredientul principal, însă sunt combinaţi cu aditivi alimentari care pun în pericol sănătatea. Difosfatul disodic E450 dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Din această cauză, în timp, pot apărea ostoproza, dar şi depuneri anormele de calciu (cioc de papagal). Metabisulfitul de sodiu E223 împiedică fixarea vitaminei B1, lipsa acesteia ducând la probleme ale sistemului nervos. De asemenea, acesta duce la apariţia astmului de sulfit şi a eczemelor şi alergiilor. La fel de periculos este şi butilhidroxianisolul E320. Acesta are un potenţial cancerigen ridicat, putând produce schimbări la nivelul ADN-ului. E320 poate provoca alergii şi stări de somnolenţă, poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, are efecte estrogenice. Doza zilnică admisă stabilită de JEFCA (forul european care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) este de 0,5 mg/kg corp.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat are valoare energetică foarte ridicată, 378 kcal. De asemenea, conţine două surse ascunse de sodiu, de care trebuie să ţină cont mai ales suferinzii de boli renale, cardiovasculare şi hipertensivii.
Concluziile specialistului
În urma analizei informaţiilor de pe etichetă, prof. Mencinicopschi ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de boli cardiovasculare, hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu probleme ale sistemului nervos, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu osteoporoză, celor cu boli dermatologice (inclusiv celulită), persoanelor cu ADHD, alergicilor, celor cu sistemul imunitar slăbit. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide şi vor cere sfatul medicului curant înainte de consum.
ETICHETA
Darling. Fulgi de cartofi. Tradiţional. Cartofi deshidrataţi. Emulsificator: mono şi digliceride ale acizilor graşi E471, stabilizator: difosfat disodic E450, conservant metabisulfit de sodiu E223, antioxidant butilhidroxianisol E320. Valoare energetică 378 kcal/1582 kj, proteine 7,8 g, glucide 80,3 g, lipide 1,8 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

marți, 17 iulie 2012

Luceafărul reloaded

Sabin Bălaşa-Luceafărul
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Românul e născut poet. Asta e clar ca lumina zilei. Iar evenimentele politice efervescente se pare că îi stimulează emulaţia creativă. Poema de mai jos cred că este exemplificativă. Şi, ca orice creaţie populară autentică, este anonimă...
A fost odată, ca în basm
N-ar mai fi niciodată –
Pe un tărâm în plin marasm
Un împărat şi tată

A două fete - cum să spui –
Crescute la ferestre
Unde pândeau vaporul lui
Aducător de zestre

Că toată tinereţea sa
În pribegii navale
Cărase tone de cafea
Blugi şi ţigări "nasoale"

Doar erau două la părinţi
Şi nu prea frumuşele
Fără ”succesuri” mari la prinţi
Baroni ori beizadele

Dar se mândreau cu tatăl lor
Ce bea whisky cu litrul
Şi se visa un jucător
Cu fluier de arbitru

De-atât cărat din port in port
S-aducă de detoate
Fu uns ministru de transport
În câteva mandate

Avea tupeu, ambâţ, nărav
Ştia cum să vrăjească
Şi fu ales chiar pârcălab
La curtea-mpărătească

Pe unde-a fost el - port ori post
A strâns pe îndelete
Ca să le facă-n viată-un rost
Iubitelor lui fete

Veni-ntr-o zi un chitarist
Luă fata lui cea mare
Dar, vai, spectacolul fu trist;
Divorţ şi partajare

C-avură-nspre aeroport
Viloi de la tataia
Dar l-au schimbat, tot către Nord
C-o casă-n Mogoşoaia

Cum au facut şi ce au dres
Când fu de partajară
Cine cu ce s-o fi ales
Nu a ştiut o ţară

Cert e că fata de-mpărat
Fără de soţ rămasă
Îşi cumpără, cumva pe blat
O şi mai scumpă casă...

În timpul ăsta, sora sa
Mezina, cum se zice
În cercuri largi se afirma
Fiţoasă şi ferice

Trecu prin şcoli de pe la noi
Şi chiar urmă prin State
Un curs intens de... piţi-goi
De-i zice facultate

Dar mult mai multe a-nvăţat
Prin baruri şi locante
Cu prinţi ieşiţi la agăţat
Modele – aspirante

Era a doua la părinţi
Mezina cea cu ţeluri
Dar a urcat, strângând din dinţi,
În topul de modeluri

Şi chiar cu bâlbe pe platou
Trup zvelt, CV subţire
A strâns un roi în jurul său
De stele-n devenire

Aşa ajuns-au la-mpărat
Roberta şi Alina
De care-apoi s-au ataşat
Monica şi Sulfina...

Acestea s-au lipit de el
Ca marca de scrisoare
Iar pe cea mică la Bruxelles
Au uns-o, cu fanfare.

El, jucător de Tabinet
Şeptic şi Licitaţii
Puse-ntr-o zi, în cabinet,
De-un Poker, cu confraţii

Cu patru dame-n mână sta
Şi ar mai fi vrut una
- Chintarul îl ademenea
Şi-l îmboldea Fortuna –

Se ridică incetişor
Cu cărţile în mână
Veni la geam şi, visător,
Privi mâhnit la Lună

Mai apoi prinse a scruta
Cea boltă instelată
Pe care-odată-i se-arăta
O stea cu chip de fată

Avea un trup parcă sculptat
Păr aburind reflexii
Gură ce-ndeamnă la păcat
Sâni împliniţi şi sexy

Şi tot privind-o-ngândurat
Se-aprinde-odată flama
La pieptu-i de matroz umblat
Să cadă, dragă, dama

- Hai, vino-n cărţi, râvnită stea
Prelinge-te pe masă
Că potu-i mare, scumpa mea
Şi jindul mă apasă

De vrei aievea să exişti
Coboară dintre stele
Dă-i dracului de pesedişti
Fii mir inimii mele

Într-un iatac municipal
Trăi-vom altă eră
Mie, Primarul General,
Să-mi fii consilieră

(Şi mai şopti, pierdut la geam
Cu ochii către astră)
Aş da o ţară sa te am
În Alianţa noastră

Iar ea, din cercul ei bengos
Răspunde-aşa, mieroasă
- Aş da o fugă până jos
Dar am cocoş acasă

Şi, vai, ce trist bietu-mi călcău
Mai cu-cu-ri-g-grăieşte
C-un mameluc din staff-ul tău
Dosaru-i frunzăreşte

- Hai, luminează-mă-n amurg
Şi fă-ţi itinerarul
Cu forţa mea de brand-de-burg
Am să-i închid dosarul

Nu-s stele-n cer cât promitea
Blagoslovit cu flama
Doar ce s-a-ntors la masa sa
Că-i şi pică, zău, dama

- Cinstire Ţie Demiurg
Că mi-ai adus dameza
Sunt cel mai cool bărbat din burg
Şi simt că-mi creşte freza

Iar răpitoarea-i glăsuia
Privind din cărţi complice
- Dubleaza potul - ţara ta
Va fi tărâm ferice

- Cadâna mea, de când te-aştept
(Îi zice-atunci Înaltul)
Rămâi aici, la al meu piept
Să netezim asfaltul

Să mă îmbăt cu-n whisky fin
Sorbit din a ta gură,
Iar un taraf teleormănean
Să cânte pe bordură.

Că am şi eu damblaua mea
Să ne trăim, dar, bine –
N-am mai vândut demult cafea
Dar azi mă vând pe tine

Şi, zău, al dracului să fiu
De n-om trăi regeşte
Mă dărui ţie, monstru viu,
Curat - marinăreşte...

Aşa fu potul adunat
De a aflat tot statul
Dar el ajunse Împărat
Vrăjind electoratul

Ce l-a crezut un dregător
Cu har, virtuţi şi vicii
Braţ al umilului popor
Tronând peste Servicii

Peste Parchet şi DNA
Justiţie, Armată...
Ei, bine, el le iriza
Cu astra adorată

- O, steaua mea de căpătâi
(Îi declama adese)
Gândirea ta perversă îi
Că e pe interese

Dar nu-i nimic, acelaşi fler
Mă mână şi pe mine
Îţi dau pe mâini un minister
Şi fonduri - nu puţine

Ci mai coboară-n jos, încet
Alunecând spre bază
Aici, la mine-n cabinet
Chelia-mi luminează

Iar ea, de sus, din firma sa
De spaţii de parcare
Din când în când se cobora
Să pună de-o plimbare

Pân-au luat-o la-ntrebări
În Parlament, ghiolbanii:
La Ministerul de Plimbări
Prea se jongla cu banii

Că răsuflase-acel mister
De se iscase drama
Se ticluise-un minister
Ca să se plimbe dama

Cu un buget de emirat
Ce-şi vântură petrolul
Să aibă Marele Umblat
Din ce-şi plăti obolul

Pentru naveta astrei lui
Pe căile lactee
Azi la Paris, mâine-n Vaslui
Azi star, mâine femeie

Prin iarmaroace, la serbări
Cu presa după sine
Să vadă bietii electori
Cum se trăieşte bine

Cu mici, cu beri, miei la proţap
Şi dansuri populare –
S-a dat turismul peste cap
De-atâta promovare

Veniţi la noi, dragi călători
În mândrul Land of Choice
Căci brandul scumpei noastre ţări
Cârnaţii de Pleşcoi îs

Vai, Demiurgule, ne-ai dat
Atâta jale-n casă
C-un împărat prea inflamat
De-o astră prea focoasă

Fie-Ţi, dar, milă de-un popor
Ce ţi-a-nălţat biserici
Ia, Doamne, de prin preajma lor
Aceşti eroi himerici!

Frumos, nu? O rimă interioară echilibrată, un stil clar, un mesaj spiritual elocvent, ce mai tura-vura, un poem.
Să auzim de bine!